Vacuümglas: even goed maar drie keer dunner dan triple glas

Bouw en Installatie Hub
23 mei 2024
3 min

Het is nog niet zo lang op de markt, maar heeft zich ondertussen al bewezen: vacuümglas. Het isoleert even goed als triple glas maar is slechts zo’n 8 millimeter dik. Dat maakt het uitstekend geschikt voor toepassing op plekken waar triple glas niet kan of niet wenselijk is. In monumenten bijvoorbeeld, of in gebouwen die onder een beschermd stadsgezicht vallen.

In monumenten is het meestal niet mogelijk om HR++ of triple glas toe te passen. Om toch de isolatiewaarde van de ramen te verbeteren wordt vaak gekozen voor isolerend folie of voor voorzetramen. Ook wordt er soms monumentenglas geplaatst. Daar zijn verschillende varianten van, maar over het algemeen is dat een enkele gecoate dan wel gelamineerde glaslaag. Er bestaat ook dubbelglas met een kleine spouw, maar die is altijd nog zo’n centimeter dik.

Vier keer dunner, drie keer lichter

Nieuw in de glaswereld is vacuümglas. Dat oogt als enkel glas, maar bestaat uit twee geharde glaslagen. Op één van die glaslagen is een coating aangebracht die de warmte reflecteert. Tussen de glaslagen zit een luchtspouw van maar 0,2 millimeter. Het totaal van spouw en glaslagen bedraagt meestal 8 millimeter maar 6 of 7 millimeter bestaat ook. Het is daarmee ongeveer vier keer dunner dan triple glas en weegt ook maar een derde van HR+++. Vacuümglas wordt soms nabewerkt om het oud te laten lijken. Omdat vacuümglas uit twee glaslagen en een spouw bestaat, is de isolatiewaarde hoger. Ook de mate van geluidsisolatie is heel goed. Het houdt dus de warmte binnen, en geluid buiten.

Bestaande kozijnen

Het grootste voordeel van vacuümglas is dat het zo dun is. Daardoor past het ook in oude panden bijna altijd in de bestaande kozijnen. Monumenten kunnen dus verduurzaamd worden, wat direct een flinke besparing op de energierekening oplevert.

Voor het aanbrengen van vacuümglas in bestaande (monumentale) kozijnen is vakkennis nodig. Onder andere de leveranciers AGC Nederland, bengglas.nl en vacuum-glas.eu hebben een kwaliteitsverklaring en werken met bekwame glaszetters die het vacuümglas op de juiste wijze kunnen plaatsen. Ze gaan daarbij als volgt te werk. Allereerst halen ze het oude glas uit de sponningen. Die sponningen worden in een speciale grondverf gezet. Vervolgens plaatsen ze het vacuümglas in de oude sponningen en verlijmen dat, zodat een 100% afdichting ontstaat. Tot slot wordt het geheel afgewerkt met een moderne vervanger van stopverf. Die ziet er hetzelfde uit als de stopverf uit de tijd van het monument, maar is goed bestand tegen hitte en koude.

Omdat vacuümglas vrij van lood en voor 100% te recyclen is, is het ook een duurzame en circulaire (maar dan wel een relatief dure) keuze in nieuwbouwprojecten.

Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Gerelateerde artikelen