De voordelen van aluminium gevelbekleding

Bouw en Installatie Hub
14 maart 2024
3 min

Is er al sprake van een trend? Misschien. Feit is dat aluminium steeds vaker wordt gekozen als gevelbekleding. En terecht, want het heeft – naast dat het er mooi uitziet – verschillende voordelen. 

Duurzaamheid is in de bouw een van de belangrijkste redenen om tot keuzes te komen. Hoe lang gaat een materiaal mee? Is het te recyclen? Wat is de impact van het verkrijgen of vervaardigen ervan? Al die factoren zijn van invloed. Bij aluminium is het antwoord op de eerste twee vragen positief. Het is goed bestand tegen allerlei weersinvloeden, en is oneindig opnieuw te gebruiken. Er wordt in de industrie en ook in de bouw steeds vaker in de ontwerpfase rekening gehouden met circulariteit. Qua materiaalkeuze, maar ook als het gaat om montage/demontage, en of iets gemakkelijk te repareren/vervangen is. 

Kliksysteem

De verwerking is natuurlijk ook van belang. Om te beginnen is aluminium een heel lichte metaalsoort, veel lichter dan andere metalen die als gevelbekleding toepasbaar zijn, zoals zink, inox (beter bekend als RVS) of koper. Aluminium wordt geperst in lange vlakke of geprofileerde platen. Omwille van de ventilatie en om eventueel condensatievocht af te voeren, moet er wat ruimte zitten tussen de gevel en de aluminium afwerking. De draagstructuur kan van hout of staal zijn, maar is soms ook van aluminium gemaakt. 

Verlijmen kan in bepaalde gevallen en is niet zichtbaar, maar vaker zal voor een mechanische bevestiging met schroeven worden gekozen; dat geeft toch meer zekerheid. Is het uit esthetisch oogpunt belangrijk dat het ophangsysteem niet in het zicht is, dan bieden profielen met een kliksysteem waar de gevelplaten in gedrukt kunnen worden uitkomst. Een andere manier is dat de platen aan de achterkant worden voorzien van haken die over een horizontale rails van een profiel worden geschoven. Uit het oogpunt van hergebruik is verlijmen de minst goede optie. 

Toplaag 

Aluminium heeft weinig onderhoud nodig. Afhankelijk van de locatie en omstandigheden, is af en toe schoonmaken voldoende. Vaak wordt het gepoedercoat of gelakt (kan in alle RAL-kleuren van de regenboog). Structuurlak beschermt de toplaag onder andere tegen krassen. Anodiseren kan ook en dat proces is in het kader van duurzaamheid de beste keuze. Het bovenste laagje van het aluminium verandert door middel van een elektrochemisch proces in een oxidelaag. Er wordt dus geen vreemde stof op het metaal aangebracht en dat betekent dat het materiaal perfect geschikt is om te recyclen. 

Uitstraling

Architecten kiezen vaak voor aluminium omdat dat een gevel echt een bijzondere uitstraling geeft. Het valt op, ziet er strak en stoer uit, en geeft een gebouw onmiddellijk een modern uiterlijk. Een hele schil van aluminium kan, één gevel of een deel daarvan kan, maar ook een paar accenten op een gevel die verder van steen is, doen iets met de ‘looks’ van een pand. Aluminium gevelbekleding is geschikt voor nieuwbouw maar kan ook bij een gevelrenovatie een mooie upgrade zijn. 

Gerelateerde artikelen