Een warmtepompradiator, wanneer en waarom?

Bouw en Installatie Hub
17 december 2024
4 min

Een warmtepomp radiator kun je zien als vervanging van de traditionele muurradiator, maar dan wel eentje die veel efficiënter werkt, energiezuinig is en uitermate goed werkt in combinatie met een warmtepomp. Echt iets van deze tijd dus. Waarom en in welke situaties is een warmtepomp radiator de perfecte keuze?

Een warmtepomp radiator wordt ook wel een LTV-radiator of LT-radiator genoemd en komt optimaal tot zijn recht zodra Lage Temperatuur Verwarming wordt toegepast. Zoals dus bij een warmtepomp, want die levert (meestal maar niet altijd) verwarmingswater dat een stuk minder warm is dan wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een gasgestookte cv-ketel.

Nieuwbouw of renovatie

Juist vanwege de lagere watertemperatuur wordt bij nieuwbouw de warmtepomp vaak gecombineerd met vloerverwarming of wandverwarming. Alleen is dat zeker niet de enige mogelijkheid en daarnaast, wat nu als het om een bestaande woning gaat? Tijdens een renovatie kan de vloer flink onder handen worden genomen, alleen is het aanleggen van vloerverwarming best een ingrijpende en dure operatie waar niet iedereen op zit te wachten. De radiatoren van het oude verwarmingssysteem dan maar laten zitten? Helaas, meestal werken ze niet goed samen met een warmtepomp of zijn er zelfs helemaal niet voor geschikt.

Eenvoudig te plaatsen

Een relatief eenvoudige en minder kostbare oplossing, is het plaatsen van warmtepompradiators. Dat kan meestal één op één, dus oude radiator eruit en nieuwe erin, gewoon op dezelfde plek. Zolang het leidingwerk en daarmee de wateraanvoer maar in orde is, wat altijd even gecontroleerd moet worden. Een warmtepompradiator lijkt soms best veel op een traditionele HTV-radiator, oftewel op het oude model dat nog op hoge temperaturen werkt en om diezelfde reden veel minder efficiënt werkt. Vaak bestaat een warmtepompradiator namelijk uit een voorplaat en een achterplaat met lamellen ertussen voor de warmteoverdracht, of misschien drie platen met ook weer lamellen ertussen.

Warme luchtstroom

Aanvullend zijn er zogeheten axiale ventilatoren aan de onderzijde van de radiator of onder een afdekrooster aan de bovenzijde aangebracht. Deze ventilatoren blazen de lucht actief langs de warme radiatoroppervlakken, waardoor een constante, warme luchtstroom opstijgt vanuit de bovenzijde van de radiator. Deze ventilatoren treden volledig automatisch in werking zodra warm verwarmingswater door de radiator stroomt.

Behalve deze convectiewarmte, is het voorpaneel vaak ook nog eens geoptimaliseerd om extra veel stralingswarmte aan de omgeving af te geven. Op die manier verbruikt het systeem zo min mogelijk energie, terwijl tegelijkertijd de warmte uit het verwarmingswater zo efficiënt mogelijk benut wordt, ondanks dat de watertemperatuur flink lager is dan vroeger.

Verwarmen en koelen

Anders dan ouderwetse HTV-radiatoren, worden LTV-radiatoren niet alleen op verwarmingsleidingen aangesloten, maar ook op een stopcontact. Verder kan dankzij een optionele radiatorkop de temperatuur per ruimte afzonderlijk ingeregeld worden. Deze radiatorkop kan van een K-stand voorzien zijn en die dan nodig is als het huis gekoeld moet worden in plaats van verwarmd. Het koude water dat door de warmtepomp wordt aangeleverd kan in deze K-stand optimaal door de radiator stromen. Je hebt dus zowel in de winter als in de zomer iets aan een warmtepompradiator, of beter gezegd: het hele jaar door.

Snel op temperatuur

Een warmtepompradiator is prima te combineren met vloerverwarming. Hoe dat zit? Bij oppervlakteverwarming warmt het huis vrij langzaam op, waardoor de verwarming vroeg genoeg moet worden ingeschakeld om een kamer op tijd de gewenste temperatuur te geven. Daarnaast is het veel efficiënter om de ruimte op een constante temperatuur te houden, in plaats van deze telkens opnieuw flink op te warmen. Wat uiteraard een stuk makkelijker gaat in een goed geïsoleerd huis omdat het warmteverlies daar laag is.

Een constante temperatuur aanhouden is vooral ideaal bij leefruimtes waar mensen veel en lang verblijven. Denk aan de woonkamer of een woonkeuken. Maar er zijn ook altijd nog ruimtes waar het maar een beperkte tijd echt warm hoeft te zijn. Of waar het overdag warm en ’s nachts juist een stukje koeler moet zijn. Denk aan een werkkamer of hobbyruimte, badkamer, slaapkamers, of de kinderkamer. Net even minder handig bij vloerverwarming, maar met een warmtepompradiator is dat geen enkel probleem, want hiermee is een ruimte juist wel in korte tijd op te warmen of af te koelen.

Modern uiterlijk

Op de begane grond waar doorgaans langdurig ongeveer dezelfde temperatuur gewenst is, kan dan ook prima zoiets als vloerverwarming worden toegepast. Terwijl op andere etages of in specifieke ruimtes beter warmtepompradiatoren geplaatst kunnen worden, om ze alleen wanneer nodig in een mum van tijd op de gewenste temperatuur te brengen. Een warmtepompradiator heeft wel een plekje aan de muur nodig en zit daardoor al snel in het zicht. Gelukkig zijn moderne radiatoren stijlvol uitgevoerd, waardoor ze zeker niet misstaan in een hedendaags interieur.

 
Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.
 

Gerelateerde artikelen