Met Nederlandse thuisbatterij Sessy verdien je zelfs geld

Bouw en Installatie Hub
14 maart 2024
3 min

Consumenten met een dynamisch energiecontract hebben een extra mogelijkheid gekregen om geld te verdienen met hun thuisbatterij. Door met hun batterij niet alleen op de stroommarkt (EPEX), maar ook op de zogeheten onbalansmarkt te handelen, daalt de terugverdientijd in potentie naar vier tot zes jaar.

Charged, producent van de thuisbatterij van Nederlandse makelij Sessy, is hiervoor een samenwerking aangegaan met Frank Energie, aanbieder van dynamische energiecontracten. De energieleverancier stuurt de thuisbatterijen aan via een slim algoritme. Zo kunnen ze real time handelen op de verschillende elektriciteitsmarkten. 

De Sessy is sinds een jaar op de markt. Er zijn er al 2950 van verkocht. Met die thuisbatterij kunnen bezitters van zonnepanelen hun eigen overschot aan groene zonnestroom opslaan voor later gebruik. Maar ze kunnen er dankzij slimme software ook mee handelen op de korte termijn markt voor elektriciteit: de EPEX. Daar varieert de elektriciteitsprijs per uur. Door de batterij te laden als de prijs laag is en te ontladen als de prijs hoog is, verdienen ze dagelijks geld. Dat gaat automatisch.

Onbalansmarkt

Dankzij de samenwerking met de batterijleveranciers kunnen klanten van Frank Energie met hun thuisbatterij handelen op de onbalansmarkt. Als individu kan dat niet. Op die markt dienen de batterijen als een buffer om de spanning op het elektriciteitsnet op 50 Herz te houden. Dat is in Europa verplicht. Anders ontstaan stroomstoringen of black-outs. Door de toename van relatief onvoorspelbare wind- en zonne-energie, is er steeds meer onbalans tussen vraag en aanbod op het net. De tarieven die op die markt betaald worden zijn sinds kort veel hoger dan op de EPEX-markt. ‘Daar zijn de prijzen die je met je thuisbatterij kunt verdienen wat in elkaar gezakt, waardoor de terugverdientijd opliep naar tien jaar. Op de onbalansmarkt nemen de volumes en de prijzen juist toe. Batterijen die daarop inspelen door slim te laden en te ontladen kunnen daarvan profiteren. Dat zorgt voor een extra verdienmodel, waardoor de terugverdientijd van je batterij met de huidige marktomstandigheden weer op vier tot zes jaar komt’, zegt CEO Roeland Nagel van Charged. 

Terugleverheffing

De mogelijke belastingaftrek op de aanschaf, het voorkomen van de terugleverheffing voor mensen met zonnepanelen en de toekomstige vergoedingen om congestie op het elektriciteitsnet tegen te gaan, maken de aanschaf van een thuisbatterij volgens hem nog lucratiever. Sowieso hebben de meeste batterijen een garantie van 10 jaar en een nog langere levensduur.

Nederland telt inmiddels 190.000 huishoudens met een dynamisch stroomcontract. In plaats van een vaste prijs voor energie, betalen ze uurprijzen voor stroom en dagprijzen voor gas. Uit een analyse van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VDE) blijkt dat zij in 2023 gemiddeld 1127 euro minder kwijt waren aan hun energierekening dan huishoudens met een variabel contract.

De samenwerking tussen Frank Energie en Charged komt er in de praktijk op neer dat klanten van de energie-aanbieder een Sessy thuisbatterij kunnen aanschaffen en dat kopers van een Sessy een contract met Frank Energie kunnen afsluiten. De energie-aanbieder is eenzelfde samenwerking aangegaan met andere batterijleveranciers in Nederland: Bliq en Accuselect.

Samen willen ze de thuisbatterij toegankelijk maken voor een groter publiek en de energierekening voor consumenten drastisch omlaag brengen. De Sessy is ook geschikt om op andere handelssystemen te worden aangesloten. Charged heeft daarvoor een speciaal product gelanceerd: SessyConnect.

Gerelateerde artikelen