Uitreiking Awards op 3 februari

Genomineerd in de categorie Milieu-impact

Op weg naar een klimaatneutrale maatschappij heeft de bouw als omvangrijke sector een grote stap te maken in het reduceren van de directe en indirecte CO2-uitstoot. Met de categorie ‘Milieu-impact’ wil de BouwBeurs Awards deze transitie stimuleren door producten en diensten te belonen die op korte termijn bijdragen aan verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Milieu-impact

In deze categorie kon de jury kiezen uit zeer uiteenlopende oplossingen: van biobased oordopjes en energieopwekkend vacuümglas tot circulaire bouwhekken en kant-en-klare hagen met inheemse plantensoorten die de biodiversiteit bevorderen. De jury vond het inspirerend om te zien hoe in elk product en in elke dienst op eigen wijze stappen zijn gezet die noodzakelijk zijn om die klimaatneutrale maatschappij te realiseren.

Uiteindelijk heeft de jury gekeken naar innovatieve oplossingen die in potentie de grootste milieu-impact kunnen maken. Vanuit dat oogpunt heeft de jury de CO2-neutrale dorpel van BUVA en Holonite, Duco Natural Cooling en Ibis voor Milieu-Impact van Brink genomineerd voor de categorie ‘Milieu-Impact’.

In deze oplossingen zit duurzaamheid als het ware in het DNA gebakken.

Categorie Milieu-impact

De CO2-neutrale dorpel van BUVA en Holonite combineert natuurvezel (vlas) met een hars op basis van hernieuwbare grondstoffen. De biocomposiet vervangt traditionele materialen zoals beton en kunststof, met een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk. Het productieproces is minder energie-intensief, terwijl de Cradle-to-Cradle gecertificeerde dorpel tegelijkertijd CO2 opslaat. Mechanisch voldoet het product aan alle bouwvoorschriften en kan het zonder aanpassingen in bestaande bouwmethoden worden toegepast. Op de BouwBeurs wordt een eerste functioneel prototype gepresenteerd.

Juryoordeel:

BUVA en het in 2021 door BUVA overgenomen Holonite nemen met de ontwikkeling van de CO2-neutrale dorpel verantwoordelijkheid voor hun aandeel in het terugdringen van de CO2-uitstoot. De biocomposiet dorpel is samengesteld uit vlas en een uit natuurlijke grondstoffen opgebouwde hars. Naast het feit dat de dorpel bestaat uit hernieuwbare grondstoffen is het productieproces van het biocomposiet minder energie-intensief dan van conventionele dorpels die bestaan uit beton of kunststof. De jury is zich ervan bewust dat op de BouwBeurs een eerste functioneel prototype wordt gepresenteerd, waarvan de milieu-impact veelbelovend is.

Duco Natural Cooling biedt een energiezuinige oplossing tegen oververhitting door de combinatie van vraaggestuurde zonwering met koeling middels ventilatie. Dit ter vervanging van energie-intensieve airconditioning. De geïntegreerde Duco IntelliHub stuurt de componenten automatisch aan op basis van weerdata, zoals temperatuur en windsnelheid, gemeten door het Duco Weerstation. Simulaties tonen tot 80% energiebesparing in woningen met vloerkoeling, en bij appartementen aangesloten op warmtenetten een jaarlijkse CO₂-reductie van 325 kg per woning.

Juryoordeel:

De oplossing van Duco om oververhitting in gebouwen te voorkomen op basis energie-extensieve technieken als zonwering en nachtkoeling spreekt de jury bijzonder aan. In het kader van de ‘ladder voor koeling’, zoals gepresenteerd in 2021 in de intentieverklaring van OSKA (Overleg Standaarden Klimaatadaptatie), combineert Duco vraaggestuurde zonwering met vraaggestuurde koeling middels ventilatie en maakt deze ‘slim’ door ze aan te sturen via de Duco IntelliHub die real-time gegevens ontvangt van het Duco Weerstation op het dak. Deze totaalaanpak levert evidente energiebesparing op en maakt dat de jury Duco Natural Cooling genomineerd heeft voor de categorie ‘Milieu-impact’.

brink

Ibis voor Milieu Impact van Brink is een softwaretool met intuïtieve bediening die milieu-impactberekeningen naadloos integreert met projectbegrotingen. Ontworpen voor bouwprofessionals, biedt de software real-time inzicht in CO₂-uitstoot, milieukostenindicatoren (MKI) en de financiële impact van ontwerpbeslissingen. De tool gebruikt actuele data uit de Nationale Milieudatabase en automatiseert complexe MPG-berekeningen door milieukaarten automatisch te koppelen aan begrotingsrijen. Functionaliteiten als variantenvergelijking en scenarioanalyses ondersteunen weloverwogen keuzes.

Juryoordeel:

Een tool die duurzame ontwerpbeslissingen eenvoudig maakt, dat is volgens de jury de meerwaarde van Ibis voor Milieu-Impact. De koppeling van MPG-berekeningen aan projectbegrotingen maakt zowel de financiële en ecologische gevolgen van ontwerpbeslissingen in real-time inzichtelijk – ook voor professionals in de bouw die niet thuis zijn in de complexiteit van MPG-berekeningen. Doordat Brink Ibis voor Milieu-Impact integreert in Ibis Calculeren voor Bouw, is de tool bovendien breed beschikbaar. Deze combinatie van kenmerken, en het feit dat dit een tool is die bij uitstek is gericht op het maken van bouwbrede ‘milieu-impact’, maakt dat de jury deze tool nomineert voor deze categorie.