Rockfon Mono Acoustic toegepast in nieuw ceremoniehuis DOMUSDELA

In hartje Eindhoven hebben de Paterskerk en het Mariënhageklooster een nieuwe bestemming gekregen. Het kloostercomplex met kerk is getransformeerd en uitgebouwd tot een open en transparant ceremoniehuis voor trouwen en rouwen, en voor congressen en concerten. Het oude Augustijnenklooster Mariënhage, een Rijksmonument dat uit 1628 dateert, en het complex eromheen zijn in handen gekomen van uitvaart- en verzekeringsmaatschappij DELA.

Architectenbureaus diederendirrix en architecten EN|EN uit Eindhoven ontwierpen de transformatie van dit nieuwe DOMUSDELA-complex waarin nieuwe gebouwdelen aan de bestaande, vaak hoge ruimtes zijn toegevoegd om een nieuwe functie te krijgen. Binnen dit project is in verschillende hoge ruimtes het Rockfon® Mono® Acoustic plafondsysteem van Rockfon (onderdeel van de ROCKWOOL Group) toegepast, dat naast een sterk geluidsabsorberend vermogen (αw: tot 1,00), een strakke, naadloze uitstraling heeft. Bouwbedrijf van de Ven uit Veghel, hoofdaannemer van het project, zorgt samen met Engels Plafondbedrijf uit Beek en Donk voor de installatie van het akoestische plafondsysteem. In november 2019 is de eerste fase van dit project opgeleverd. Sindsdien staat het complex open voor ceremonies, evenementen en congressen. Eind 2020 wordt de volgende fase opgepakt met een uitbreiding van het complex met extra hotelkamers. Het gebouw heeft dit jaar de publieksprijs gewonnen van de architectuurprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar 2020. 

Directe geluidsabsorptie

De geluidsabsorptie van de wand- en plafondtoepassing is uitstekend (αw: tot 1,00), omdat de panelen zijn voorzien van een afwerklaag met open structuur die essentieel is voor de absorptie. Oualid Rouchdi is als area salesmanager bij Rockfon betrokken bij dit transformatieproject. Hij legt uit dat tegen het plafond en de bovenste delen van de wanden twee typen panelen van de Rockfon Mono Acoustic systeemoplossing zijn toegepast, met afmetingen van 1200x1200x40 en 1800x1200x40 mm. De panelen zijn bevestigd aan het speciale Chicago MetallicTM Monolithic ophangsysteem van Rockfon. “Na installatie zijn alle zichtbare voegen weggewerkt en is een afwerklaag aangebracht, waardoor een abstract, naadloos oppervlak ontstaat, dat eruitziet als een strak gestuct, monolithisch plafond”, zegt Rouchdi. De technische installaties zijn weggewerkt achter de plafondpanelen. De afwerklaag kan naar wens in alle RAL-kleuren gespoten worden. In het horecagedeelte is gekozen voor antraciet en grijs. Engels Plafondbedrijf uit Beek en Donk heeft tijdens de afbouwfase met hoogwerkers en steigers circa 1600 tot 1800 vierkante meter Rockfon Mono Acoustic plafondpanelen geïnstalleerd. Tim Tibosch, mede-eigenaar van Engels, legt uit dat is geprobeerd om zoveel mogelijk de panelen van 1800x1200 mm toe te passen, zodat zo min mogelijk kritische punten met zichtbare naden weggewerkt hoeven te worden. “De naden worden drie keer opgevuld en bijgewerkt met een afwerklaag”, zegt Tibosch. “Het is best arbeidsintensief om deze kritische punten zo goed mogelijk weg te werken.” De Rockfon Mono Acoustic panelen zijn goed op maat te snijden en makkelijk te installeren. Tibosch is zeer te spreken over de samenwerking met Rockfon. “In het verleden liepen we soms tegen bepaalde verbeterpunten aan. Dit wordt direct door Rockfon opgepakt, opgelost en voortdurend gecontroleerd. Deze nauwe samenwerking is bijzonder prettig. Bij dit transformatieproject is het installatieproces met dit Rockfon plafondsysteem vlekkeloos verlopen, vandaar dat het gebouw er van binnen ook fantastisch uitziet”, zegt Tibosch. 

Ook interessant