3x luchtdicht bouwen met pakket op maat Beeld: Vilton

Frisse lucht is gezond, maar kieren en naden in een gebouw kunnen zorgen voor tocht en vervelende fijnstof. Daarom is het belangrijk om luchtdicht te bouwen. Met 3 nieuwe servicepakketten wil Vilton een zo goed mogelijke combinatie van producten aanbieden om zwakke plekken af te dichten.

Volgens het Bouwbesluit moet bij het bouwen altijd gelet worden op de luchtdichtheid van een gebouw. Luchtdicht bouwen houdt in dat ongecontroleerde luchtstromen worden voorkomen. Dit is het geval bij in- en exfiltratie: dan komt ongewenste lucht het pand in of uit, bijvoorbeeld door kieren of naden. Luchtdicht bouwen zorgt niet alleen voor een beter leefklimaat en geluidwering. Ook draagt het bij aan een energiezuinig gebouw en worden vochtproblemen voorkomen.

De vijf zwakste plekken in de thermische schil

Vilton biedt nu naast individuele producten om luchtdicht te bouwen ook complete servicepakketten aan. Je kunt kiezen uit drie verschillende productcombinaties: Standaard Dicht, Super Dicht en Hermetisch dicht. Hiermee kunnen de vijf zwakste plekken in de thermische schil worden aangepakt: kozijnen, dakkappen, kanaalplaten, opleggingen van vloeren en wanden. De pakketten bevatten een combinatie van tapes, schuimbanden, folie, Inno-elast en liquid rubber en zijn – al naar gelang de wens - geschikt voor afdichting van de binnenzijde binnenspouwblad of de buitenzijde binnenspouwblad.

Standaard, Super of Hermetisch Dicht

Zoals de naam al aangeeft, worden de dakkap en vloeren in het Standaard Dicht pakket met standaardoplossingen gedicht. Kieren en naden worden afgedicht aan de binnenzijde van het binnenspouwblad. Voordeel is dat de acryl tape in het pakket direct oververfbaar en overstuukbaar is. Nadeel is een groter risico op lekkage, doordat tape voor binnen vrij dun is. Alternatief is dan het Super Dicht pakket. Hierin worden raam- en deurkozijnen gedicht door middel van acryltapes aan de buitenzijde. Bij de dichting van de dakkap en de kanaalplaten vloer wordt daarnaast voor een standaardoplossing gekozen.

Het pakket Hermetisch Dicht beschikt over de beste papieren, met de dikste tapes en de nieuwste vochtregulerende materialen. Kieren en naden worden aan de buitenzijde van het binnenspouwblad gedicht met het bijzonder sterke en waterdichte Butylband. Voor dakkap afdichting wordt bij het Hermetisch Dicht pakket MTC-schuim geleverd. Dit materiaal kan over de hele lengte van de dakkap geplaatst worden. Na plaatsing daalt het dak op het schuim in, waardoor een luchtdichte afdichting ontstaat.

V5-systeem

Vilton verzorgt producten en diensten op het gebied van afdichting, bekisting, dilatatie, opleggen en akoestiek. Wat betreft luchtdichtheid, biedt Vilton een modulair systeem waarin wordt gelet op 5 punten: deur- en raamkozijnen, dakkappen, openingen in kanaalplaten en opleggingen van kanaalplaten. Dit noemen ze het V5-systeem en kan worden aangevuld met de thermische isolatie van gevels. De drie nieuwe pakketten bieden oplossingen voor die 5 punten. Als je zeker wilt weten dat je gebouw luchtdicht is, kan je bovendien een servicemonteur inschakelen voor montage. 

Vilton luchtdicht bouwen

Ook interessant