Zo maak je vloeren, kozijnen en daken luchtdicht

Luchtdicht bouwen betekent het dichten van kieren en naden om ongecontroleerde luchtstromen te voorkomen. Er zijn drie plekken in de woning waar het risico op luchtlekkage het grootst is: vloeren, kozijnen en daken. In drie video’s legt Tremco Illbruck uit hoe je de woning op deze plekken zo luchtdicht mogelijk kunt maken.

Aangezien de warmte in een woning altijd opstijgt, is het dak met al zijn aansluitingen vaak een risico voor luchtlekkages. Ook vloeren zijn een kritisch punt: door het boren in de vloer tijdens de bouw, is er een risico op luchtlekkages. Het grootste gevaar van luchtlekkages in een bouwschil zijn echter de onderbrekingen ten behoeve van kozijnen.

Bekijk de videos voor meer uitleg.

Luchtdicht bouwen staat steeds meer in de belangstelling, onder andere vanwege regelgeving en de aandacht voor energiezuinig bouwen. Tremco Illbruck kan het belang van luchtdicht bouwen beamen en noemt vijf redenen om luchtdicht te bouwen.

1. Luchtdicht bouwen vermindert energieverlies.

Een aaneengesloten laag zonder scheurtjes rondom de woning kan bijdragen aan energiebesparing. Dit effect wordt versterkt door een combinatie met isolatie.

2. Luchtdicht bouwen voorkomt vochtproblemen door condensatie.

Warme binnenlucht die naar buiten kan, koelt af met behoud van vocht. Dit kan zorgen voor rotting en schimmel, wat wordt voorkomen door goede luchtdichting.

3. Luchtdicht bouwen zorgt voor geluidswering

Veel geluidsoverlast ontstaat door luchtlekken in de woning. Door luchtdichting wordt het stiller in huis, zeker in combinatie met isolatie.   

4. Luchtdicht bouwen draagt bij aan comfort van een gebouw

Ook voor nieuwe woningen kan het luchtdicht maken van het gebouw zorgen voor meer comfort, doordat je fluctuaties van temperatuur voorkomt.

5. Luchtdicht bouwen verbetert de waterhuishouding.

Waterdichting in de spouwmuur kan worden verbeterd door de luchtdichting te optimaliseren. Deze zitten namelijk op dezelfde plek.

Bron: Tremco Illbruck

Ook interessant