Juiste plafondkeuze draagt bij aan gezondheid en productiviteit

Er is nog veel winst te behalen op het gebied van gezondheidszorg als er wordt gekozen voor het juiste plafond. Dat klinkt misschien gek, maar een plafond met hoge lichtreflectie- en diffusie kunnen wel degelijk bijdragen gezondere en productievere klaslokalen en kantoren. Dat blijkt uit de Impact-studie van Geofoxx.

Plafonds met hoge lichtreflectie van minimaal 87 procent en lichtdiffusie van 99 procent verbeteren de leerprestaties. De verbetering komt ongeveer neer op 5 procent. In kantoren wordt de arbeidsproductiviteit met 8 procent verbeterd door hoge lichtreflecterend- en diffuserend plafonds. Daarnaast gaat het verzuim omlaag met 3 procent.

Potentiele gezondheidsrisico’s
De impact-studie werd uitgevoerd door milieu-expertisebureau Geofoxx uit Tilburg in opdracht van het bedrijf Rockfon die akoestische plafondoplossingen leveren. Daarbij vergeleken de onderzoekers de potentiële gezondheidsrisico’s in een klaslokaal van 20m2 dat een hoog lichtreflecterend- en diffuserend plafond heeft met een vergelijkbaar lokaal met een betonnen plafond. Hetzelfde gebeurde voor kantoorpanden. “Hoog lichtreflecterende en-diffuserende plafonds weerkaatsen en verspreiden natuurlijk licht in een klaslokaal en kantoorruimte beter dan een plafond met lagere lichtreflectie en –diffusie,” leggen de onderzoekers uit. In vergelijking met het betonnen plafond leidden de hoog lichtreflecterende en-diffuserende plafonds tot minder gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.

Veel winst te behalen uit plafond
“Dit onderzoek laat zien dat architecten, opdrachtgevers en beleggers door de juiste plafondkeuze nog veel gezondheidswinst kunnen behalen. Die winst betaalt zich met name in kantoren uit in minder verzuim en hogere productiviteit met alle financiële voordelen van dien,” reageert Dominique Goven van Rockfon. “Door de hoge reflectie verspreidt het natuurlijke daglicht zich verder in een ruimte en is er minder kunstverlichting nodig. Het plafond absorbeert namelijk slechts 13% van het licht en verspreidt de rest optimaal in de ruimte zonder zichtbare spiegeling.” Gebruikers lieten daarbij weten dat natuurlijk daglicht als prettig wordt ervaren. 

Sociale duurzaamheid
Binnen de bouw ontstaat de trend dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan de zo gehete Sociale duurzaamheid. Architecten en opdrachtgevers krijgen daar steeds meer oog voor en komen verschillende (duurzame) oplossingen. 

Ook interessant