Alternatief voor gas: warmtegevende verf Beeld: Karbonik

In plaats van een radiator een likje verf aanbrengen om een ruimte behaaglijk en duurzaam te verwarmen. Het klinkt wellicht vreemd, maar het kan echt. Het in Rotterdam gevestigde bedrijf Karbonik heeft Carbo e-Paint ontwikkeld, een op koolstof gebaseerde verf die wordt aangebracht in combinatie met twee ultradunne elektrodes. Zo wordt energie omgezet in warmte.

Carbo e-Paint is een warmtegevende verf. Het is op koolstof gebaseerd wat het een zwarte kleur geeft. De verf wordt aangebracht tussen twee heel dunne elektrodes die vervolgens worden aangesloten op een spanningsbron van 22~24V. Carbo e-Paint zet de toegevoerde elektrische energie met meer dan 99,9% rendement om in warmte.

Infrarood verwarmen

Zodra de warmtegevende verf onder spanning wordt gezet, emitteert ze infrarood straling. Infrarood is een prettige manier van verwarmen, omdat het niet de lucht in een ruimte verwarmt, maar de objecten: meubels en mensen. Het is dezelfde straling als die van de zon. Met infraroodverwarming kan je van het gas af. Met zonnepanelen erbij ben je bovendien nog duurzamer uit: Carbo e-Paint kan met een omvormer direct vanuit zonnepanelen gevoed worden. Zonne-energie die door een fotovoltaïsche installatie wordt opgewekt, kan rechtstreeks als stroomvoorziening worden gebruikt.

Eenvoudig overschilderen

Karbonik levert de verf in een set met daarin materiaal om 4 muurvlakken te voorzien van de verf, inclusief de benodigde transformator die de 4 vlakken tegelijk kan voeden. Per vlak van ca. 1m² wordt ongeveer 300W elektrisch vermogen om in warmte. De Carbo e-Paint kan worden aangebracht op diverse ondergronden en na gebruik worden overgeschilderd, betegeld of er kan een stuclaag worden aangebracht.

Innovatieve verwarmingssystemen

Karbonik is gespecialiseerd in infrarood verwarmingssystemen. Behalve de warmtegevende verf hebben zij ook een dun verwarmingsfolie ontwikkeld op basis van carbon. Dit folie kan onder allerlei soorten vloerbedekking worden geïnstalleerd. Beide systemen waren te bewonderen op beurzen zoals de VSK en Building Holland. Ook kan je het bekijken in het Innovatiecentrum voor Duurzaam Bouwen in Rotterdam, waar Karbonik een permanente opstelling heeft met haar verwarmingssystemen. 

Ook interessant