Badkamer schilderen Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip

‘Is verf wel een goede keuze in de badkamer?’, wordt vaak aan schilders soms gevraagd. Veel mensen denken nog steeds dat er in vochtige ruimtes beter niet geverfd kan worden, maar dat is lang niet altijd terecht.

Bij een muur in een badkamer is de vochtige atmosfeer tijdelijk. Goed ventileren zorgt ervoor dat het vocht weg kan en de ruimte na verloop van tijd gewoon weer droog is. Een badkamer kan daarom prima geverfd worden.

Pluspunten

Ben je bij een opdrachtgever of woningbezitter om te praten over een schilderbeurt en twijfelt hij/zij of jij ook de badkamer mag doen? Er is een flinke lijst met voordelen die kan helpen om de beslissing te nemen. De belangrijkste vier zijn:
- De wanden zijn eenvoudig schoon te houden.
- Met een vochtige doek is een eventueel vlekje vlot schoon te maken.
- Schilderen is veel voordeliger dan het laten betegelen van een badkamer.
- Genoeg van de kleur? Dan is het heel gemakkelijk om het geheel over te schilderen, in welke kleur dan ook!

Voorbehandelen

Bij het schilderen van een badkamer zijn er wel wat aandachtspunten. Zo is het voorbehandelen van de te schilderen oppervlakken in een badkamer een must. Breng op een pas gestucte muur altijd eerst een voorstrijkmiddel aan. Voorstrijken is minder van belang als de muur al eerder is behandeld. Soms is niet helemaal duidelijk of dat het geval is, een truc met een spons biedt dan uitkomst. Druk een vochtige spons tegen de muur: zuigt de muur het vocht uit de spons, dan is voorstrijken nodig. Wordt het water niet of nauwelijks opgenomen, dan is het voldoende om een laagje verdunde badkamermuurverf bij wijze van voorstrijk op te zetten.
Vaak wordt in de badkamer voor zijdeglansverf gekozen. Dat zorgt ervoor dat schimmel niet op de verflaag kan hechten. Om het risico van schimmel nog verder uit te sluiten kan er met een vochtbestendige en waterafstotende verf gewerkt worden. Ook een schimmelwerende latex is een goede oplossing.

Trendy betonlook

Op dit moment zijn de kleuren rood-oranje, roze-paars, maar ook taupe, grijs, bordeauxrood, goud en zwart populair in de wereld van de interieurstyling. Dus ook in de badkamer toe te passen, bijvoorbeeld in de vorm van strak geschilderde muren of muurvlakken. Voor wie muurverf maar zozo vindt, is de betonlook een interessante en trendy optie. Het is een mineraalverf die met behulp van een spatel op de muur wordt aangebracht en die de badkamer een chique uitstraling geeft. Betonlook is niet te gebruiken in de daadwerkelijke douchehoek.

Vochtprobleem? Eerst oplossen!

Toch komt de angst voor de combinatie verf en vocht wel ergens vandaan. De hamvraag is altijd: waar komt dat vocht vandaan? Is het van buitenaf zoals bij condens in de badkamer, dan is er niet zoveel aan de hand en kan met bepaalde verfsoorten prima geschilderd worden.
Maar komt het vocht van binnenuit, dan is het een ander verhaal. Doe je daar niets aan en ga je vochtige muren ‘gewoon verven’, dan kan het probleem zich verplaatsen. Is er in een pand echt een vochtprobleem, dan duidt dat op een probleem in de constructie. Dat zal eerst door een vakman verholpen moeten worden, voordat de schilderbeurt kan plaatsvinden.

 

Ook interessant