Verf met grafeen maakt gebouw duurzamer Foto: Shutterstock

Een pand duurzamer maken door er verf op aan te brengen. Het kan. Althans als we de Spaanse verffabrikant Graphenstone mogen geloven. Zij komen met verf die gedeeltelijk bestaat uit grafeen. Door dit product te gebruiken, kunnen gebouwen duurzamer worden gemaakt doordat de thermische eigenschappen worden verbeterd.

De verf die door Graphenstone is ontwikkeld bevat voor 98 procent pure kalk. Daardoor is de verf volgens de ontwikkelaars milieuvriendelijker dan traditionele verf. Kalk heeft de functie om Co2 op te nemen en kan daardoor de luchtkwaliteit verbeteren. Door daarnaast grafeen toe te voegen, kan de verf ook bijdragen aan het verbeteren van de thermische eigenschappen van gebouwen. En dat is weer goed voor de energierekening, want die gaat omlaag doordat er minder energie nodig is voor het verwarmen van het pand. Wanneer de verf binnen wordt gebruikt, houdt het de warmte vast. Doordat de verf de warmte geleidelijk over het hele oppervlakte verdeelt, wordt er bijgedragen aan de isolatiewaarde van het huis.

Minder verf nodig

Graphenstone claimt ook dat er minder verf nodig is voor hetzelfde oppervlakte in vergelijking met traditionele verfsoort. Ook dit soort voor een kostenbesparing. Of en wanneer de verf ook naar de Nederlandse markt komt, is (nog) niet bekend. 

Ook interessant