Slimme en flexibele woningen krijgen ‘OnbezorgdWonen’-label

Smart home systemen zijn niet alleen maar leuke tech gadgets. Voor senioren of mindervaliden kan het langer thuis wonen een stuk vergemakkelijken. Heijmans gaat daarom in samenwerking met ONE Smart Control circa 100 levensloopbestendige woningen van het ‘OnbezorgdWonen’-label voorzien. Dankzij een aantal slimme ontwerpkeuzes en automatisering kunnen deze huizen meegroeien met hun bewoners.

Met ‘OnbezorgdWonen’ wil Heijmans een geschikt antwoord bieden op de vergrijzing en de toenemende vraag om ouderen langer thuis te laten wonen. Binnenkort zullen de eerste 50 gezinnen in Brabant levensloopbestendig wonen. Daarnaast zitten nog tientallen woningen op diverse andere locaties in de pijplijn.

Ruime en flexibele opzet

De ‘OnbezorgdWonen’-woningen van Heijmans kunnen eenvoudig aangepast worden, zowel qua indeling als qua techniek. Dit is wat een woning ‘levensloopbestendig’ maakt, omdat je vandaag niet kunt voorspellen wat je nodig zult hebben in de toekomst. Je kunt er voor kiezen om je slaap- en badkamer zowel boven als beneden te maken. De vloeren lopen door, de gangen zijn breed en de woning is flexibel in te delen. Deze beschikbare manoeuvreerruimte is prettig voor minder mobiele bewoners.

ONE Smart Control huisautomatisering

Elke woning is in de basis uitgerust met huisautomatisering van ONE Smart Control. De ONE Smart Control basisinstallatie sluit eenvoudig aan op de gewone elektrische installatie. Ze kan op elk moment, zonder hak- of breekwerk, uitgebreid worden naar behoefte van de bewoners. ONE Smart Control brengt de technieken in een woning samen. Het is het brein van de hele technische installatie en communiceert dankzij powerline technologie over het bestaande elektriciteitsnet. ONE Smart Control levert zowel energiemonitoring, als alle comfortfuncties.

Slimme oplossingen voor senioren

De videofoon laat gezichtsherkenning toe zodat de thuiszorg eenvoudig zichzelf kan binnenlaten. De verlichting gaat automatisch branden wanneer het begint te schemeren, eventueel ook wanneer er niemand thuis is. Dat is comfortabel en geeft een veiliger gevoel. Wordt er aangebeld? Op je mobiele telefoon zie je wie er voor de deur staat, zelfs op afstand kun je de persoon aan de voordeur te woord staan. Deze functionaliteiten kunnen op termijn en naar de veranderende noden van de bewoners aangevuld worden. 

Ook interessant