VR als motivator om woningen te verduurzamen

In de werkkamer van vrienden sta ik met een grote VR-bril en koptelefoon op en twee controllers in de hand. Vriend creëert voor mij een virtuele werkelijkheid in 3D: virtual reality. Wil ik zoeven naar zomaar een plek op de aardkloot? Wow, wat bijzonder op een rif te staan en de visjes en anemonen aan te raken! Ze schieten weg en klappen dicht. Heb jij dat al eens meegemaakt?

VR kan een bewoner motiveren zijn woning te verduurzamen. Wil ik een witte keuken, houtkleur, of toch liever een zwarte? Super handig: staand in de keuken kies ik met een muisklik een totaal andere uitstraling. Wat een geweldige oplossing voor mensen die zich lastig kunnen voorstellen hoe hun nieuwe keuken er straks uit ziet. Ik klik en zie de ruimte zoals een kind hem bekijkt. En wat voel ik me nietig na mijn keuze voor de huisdierweergave: dus zo beleeft een kat of kleine hond de keuken! Het is toch geweldig als je de straks onzichtbare energiezuinige maatregelen van tevoren kunt zien, zoals dak- of spouwmuurisolatie!

Ultieme prikkeling van zintuigen

Met VR haal je de 3D-beleving in huis die de meesten van ons nu nog alleen kennen van de bioscoop. De ontwikkelingen van VR gaan razendsnel, zowel qua techniek als toepassingen. Het is een ultieme prikkeling van zintuigen en beleving. Maar met als kanttekening van mij: als we er maar niet door vereenzamen omdat we de deur niet meer uitkomen!

Ieder huis een VR-kamer?

Wat betekent Virtual Reality voor de bouwsector? Wil straks iedereen een aparte VR-plek met alle ruimte om te bewegen? Waar je niet tegen de kast aanloopt of een ander in de weg zit?

De kansen voor bouwen en wonen zijn tweeledig denk ik. Ten eerste: is ons huis straks uitgerust met een VR-kamer? Een eigen ruimte in huis betekent een heel andere woningindeling. Een speciale ruimte om virtueel te reizen, sporten, verpozen en te shoppen? Het ligt in de lijn der verwachting. Want het aantal actieve Virtual Reality-gebruikers zal de komende jaren met 147 procent stijgen, zo wordt voorspeld.

De investering in VR-hardware zou een consument een kleine 2.000 euro kosten, zo becijferden vriend en vriendin. Voor wie al een zware computer heeft, kan het de helft zijn.

VR brengt het verduurzamen in beeld

En er is natuurlijk nog een heel ander perspectief. Virtual Reality is te gebruiken in het koopproces van een woning en de woninginrichting. Er zijn al nieuwbouwprojecten die met 3D de verkoop een boost geven. Maar zoekend op internet kom ik nog niet zo veel projecten tegen. Tja, de sector loopt niet altijd voorop... Overigens is dit wel een fraai voorbeeld.

Minstens zo interessant is de vraag of we via Virtual Reality straks ook kunnen zien hoe ons huis er na de verbouwing uitziet. In principe kan dat nu al: met AR: Augmented Reality. Dat is een vorm van VR die de plek waar je je bevindt verrijkt met virtuele informatie, die nieuw met bestaand combineert en inpast in de bestaande situatie.

Het is geweldig als je ook de naderhand onzichtbare verduurzaming van tevoren kunt zien, zoals dak- of spouwmuurisolatie! Dat zal professionals helpen bij advies en overtuiging van consumenten. Voor de renovatiesector kan dat een enorme stimulans betekenen.

Energiezuinig wonen visualiseren en vereenvoudigen

Ik denk dat Virtual Reality een geweldige motivator kan zijn voor energiezuinig wonen omdat het de stappen visualiseert en beslissingen vereenvoudigt. Ik ben er van overtuigd dat VR een bewoner kan motiveren tot het verduurzamen van zijn eigen woning.

Er is geen twijfel dat VR toekomst heeft. Wie nu als eerste belangrijke innovaties toepast, behoort straks tot de voorlopers!

Saskia de Jong


Ook interessant