3D-printen van grote objecten nu ook mogelijk voor bedrijven in de metaalindustrie Copyright: Mediatic

Wat hebben een aluminium fiets een stalen knooppunt en een robotarm gemeen? Dat ze nu allemaal met een 3D-printer gemaakt kunnen worden, ook door bedrijven. Het 3D-printen van grote objecten is nu ook mogelijk voor bedrijven in de metaalindustrie, dankzij een investering van 1,25 miljoen euro in MX3D door DOEN Participaties en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH).

Het geld wordt gebruikt om het softwarepakket ‘Metal XL’ in de markt te zetten, waarmee klanten groot metaal kunnen printen. Naast materiaalbesparing en de uitbreiding van design mogelijkheden is de potentiële lead-time reductie veelbelovend. “In vergelijking met de reguliere productie zal de software van MX3D bedrijven aanzienlijk veel materiaal besparen omdat er niet via een mal of vaste standaard geproduceerd hoeft te worden. Er kan dus per keer gekozen worden voor de beste oplossing”, aldus Marc Rasmussen, Impact Investment Manager bij DOEN Participaties. “We helpen dan ook graag om deze nieuwe duurzame manier van produceren op grote schaal mogelijk te maken.”

‘Metal XL’

MX3D lanceert in november de eerste versie van de ‘Metal XL Software’ tijdens de Formnext Additive Manufacturing beurs in Frankfurt. Waar de 3D printtechniek voorheen werd gebruikt voor kleine objecten, creëert de MX3D software een unieke grootschalige metaal 3D printer waardoor het mogelijk wordt om ook grote objecten te printen.

MX3D zal de komende maanden verschillende objecten tonen die de mogelijkheden van deze techniek laten zien. Het bedrijf presenteert achtereenvolgens een aluminium fiets, een stalen knooppunt en een robot arm. “Het is ongekend om in zo’n korte tijd van design tot product te komen en vaak nog materiaal te besparen ook”, aldus Gijs van der Velden, CEO van MX3D. “We kijken er naar uit om de technologie beschikbaar te stellen, zodat de voordelen van 3D printen nu eindelijk op grote schaal in high impact sectoren geïntroduceerd wordt want dat is waar we het verschil moeten maken!”

Slimme brug 

Eerder maakte de in Amsterdam gevestigde scale-up furore tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven met een volledig 3D geprinte brug. Om het verkeer op de brug te monitoren is het 12 meter lange gevaarte voorzien van een slim sensor netwerk. Voor dit project ontving MX3D de Dutch Designweek Public Award. Naar verwachting wordt de brug binnen een half jaar geplaatst op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam. Naast dit soort projecten print het bedrijf in opdracht van industriële bedrijven, architecten en ontwerpers.

Ook interessant