Grote vraag naar CAD Bron: Edubookers, Beeld: Shutterstock.com

Dat er een tekort aan timmermannen, metselaars en installatiemonteurs in de bouw is, is een bekend gegeven. Weinig nieuwe aanwas en de uitstroom van ouderen zijn de oorzaken dat de vacatures niet vervuld worden. Willen jongeren nog wel in de bouw werken? Edubookers denkt van wel. Het online boekingsplatform voor cursussen en opleidingen ziet met name een grote vraag naar CAD/CAM-opleidingen.

Er is op dit moment vraag naar maar liefst 55.000 arbeidskrachten in de bouw. De keuze is dus reuze wat banen betreft. Volgens de visie van Edubookers kan wie een afgeronde mbo-opleiding heeft en in de bouw wil werken het best voor een functie als CAD-tekenaar gaan. Ze constateren dat de vraag naar CAD/CAM-opleidingen steeds verder toeneemt, zowel aan de zijde van de werkgever als werknemer.

Waarom iedereen CAD-tekenaar wil worden

De interesse in CAD-cursussen komt vooral bij vaklieden en jongeren vandaan die reeds in de bouw of technische sector werken. Paul Schrama, CEO van Edubookers, licht toe: “Ze zien in dat ze niet hun hele leven op de bouwplaats kunnen blijven werken. Het relatief hoge startsalaris staat tegenover een toekomst met veel zwaar werk en weinig groei in functie en/of salaris. De stijging van de AOW-leeftijd zorgt ervoor dat ze vooruit denken. Het zware werk eist zijn tol op het lichaam en wie niet versleten thuis wil komen te zitten, moet zich aanpassen. De grote getalen van aanmeldingen zijn dus vooral bouwmedewerkers die ook later arbeidsmarktrelevant willen blijven.”

De doelgroep vindt de opleiding zo interessant omdat het een relatief kort scholingstraject is. Om in aanmerking te komen voor de functie van CAD-tekenaar is een mbo-diploma, aangevuld met een CAD-tekencursus, vaak genoeg. Ter illustratie: de beste CAD-tekenaar van Nederland is de 19-jarige Ike Vermeulen. De mbo’er (werktuigbouwkunde) won de prijs van vakwedstrijd Skills Heroes waarmee hij werd uitgeroepen tot nationaal kampioen CAD-tekenen. Hij kan nu overal aan de slag als CAD-tekenaar en heeft uitzicht op een stuk betere verdiensten dan bijvoorbeeld een betontimmerman.

Tekort aan tekenaars

We zien de bouwkundig CAD-tekenaars ook terug in het lijstje van meest gewilde beroepen van het UWV. Er is een fors tekort aan de tekenaars en dat tekort wordt elke dag groter. Samenwerkend met de beste opleiders van Nederland draagt Edubookers bij aan het voorzien in de vraag naar goede AutoCAD en Revit cursussen. Doordat alle opleiders vertegenwoordigd zijn op het platform is een goede afweging tussen de cursussen mogelijk. Maar met eenmalig een cursus CAD-tekenen volgen, ben je er nog niet, zegt Schrama: “De programma’s gaan met hun tijd mee, dus de gebruikers moeten ook bijblijven.”

Ook interessant