Softwareleverancier AFAS groeit met 28 procent in de bouw Copyright: AFAS Software

AFAS Software zag het aantal klanten in de bouwsector in 2018 toenemen met 28 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het tekort aan medewerkers dwingt bouwbedrijven om processen te automatiseren. Door gebruik te maken van geïntegreerde digitaliseringsoplossingen werken zij efficiënter, waardoor zij veel tijd en geld besparen.

Eén van de grootste uitdagingen in de bouw is het tekort aan bouwvakkers, één van de logische oplossingen hiervoor is automatisering. Softwareleverancier AFAS zag in 2018 het aantal ERP-klanten in de bouwsector dan ook toenemen. De grootste groei vond specifiek plaats in de Woning- en Utiliteitsbouw met 32 procent. Steeds vaker maken Excel-sheets en overzichten op papier plaats voor digitale innovatie in de bouwsector. Piet Adema, voorzitter van NVB Bouw gaat zelfs nog een stap verder door te stellen dat bouwbedrijven zelf moeten veranderen. Hij roept zijn leden op om “anders te gaan bouwen, meer voorgefabriceerd in de fabriek en meer gebruik te maken van automatisering en robotisering.”

Nieuwe klanten

Met nieuwe klanten als VIOS Bouwgroep, Riz bouw, Invepro en Löwik Bouw zet AFAS de groei in de bouwbranche in 2018 door. “Dat deze bouwbedrijven met onze software gaan werken, is ook een bevestiging van de waarde van ons product voor de bouwbranche”, zegt Coen Beckers, Salesmanager voor de bouw bij AFAS Software. “Steeds meer bouwbedrijven zien de toegevoegde waarde van één geïntegreerde oplossing omdat zij daarmee voorkomen dat gegevens dubbel worden vastgelegd in verschillende systemen. Dat scheelt een hoop tijd en geld.”

Toekomst

De bouwsector heeft in toenemende mate te lijden onder sterk stijgende kosten. Volgens ABN Amro moet de bouwsector daarom de komende jaren rekening houden met een kleinere groei. Maar ondanks deze verwachtingen blijft het mogelijk om sneller, efficiënter en goedkoper te bouwen door medewerkers anders in te zetten en optimaal gebruik te maken van robotisering en digitalisering. AFAS speelt hier op in door de standaard ERP-oplossing voor de bouw verder te ontwikkelen en klanten een pakket te bieden waardoor zij geïntegreerd kunnen werken op het gebied van projectbewaking, orderverwerking en financiële administratie. Met de ERP-applicatie voor de bouw zijn alle benodigdheden aanwezig om een succesvol bedrijf te runnen. Maar er is een nóg groter voordeel: de software helpt om een optimale ketensamenwerking te realiseren. 

Ook interessant