Softwaretool voor kalkzandsteenconstructies uitgebreid met module voor metselwerk penanten Beeld: Shutterstock.com

De VNK (Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform) heeft Statica 6.0 gelanceerd; het rekenprogramma dat zich specifiek richt op de controle van kalkzandsteenconstructies. Nieuw in Statica 6.0 is de extra module voor metselwerk penanten die zijn voorzien van verticale, niet hechtende wapening.

In Statica 6.0 zijn alle tien bestaande modules herzien en vernieuwd conform de laatste norm- en regelgeving voor kalkzandsteenconstructies. Het programma voldoet wederom aan de eisen uit het Bouwbesluit en is gebaseerd op Eurocode 6, NEN-EN 1996-1-1 met de Nationale bijlage van 2018, NPR 9096-1-1 en een aantal Stichting Stapelbouw Aanbevelingen.

Nieuwe bijlage uit België

Gebruikers van Statica 6.0 kunnen ook berekeningen uitvoeren voor constructies in België. De nationale bijlage uit België is in het programma geïmplementeerd. Daarnaast is module 1 uitgebreid met een raamwerk module waarbij eenvoudig dragende wind belaste gevels met aansluitende vloeren kunnen worden gecontroleerd. In module 2 kan nu op basis van gebouwafmetingen en locatie een niet-dragende penant met aansluitende raam- en deursparingen worden gecontroleerd. Dit is handig voor controlerende instanties zoals gemeenten. Met module 11 kunnen metselwerk penanten die zijn voorzien van verticale niet hechtende wapening worden gecontroleerd.

Zekerheid en tijdsbesparing

Statica 6.0 is een uitgave van de Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform (VNK) en richt zich op constructeurs en ontwerpers die kalkzandsteenconstructies ontwerpen en berekenen. De software biedt gebruikers zekerheid en tijdsbesparing, stelt directeur Vicky van Egmond van de VNK. “De berekeningen voor kalkzandsteenconstructies zijn vaak complex en uitgebreid. Statica 6.0 maakt een snelle en relatief eenvoudige controle van constructies mogelijk. Dat vergroot de kwaliteit en veiligheid van de kalkzandsteenconstructies en verlaagt faalkosten. Dat is vanzelfsprekend in ieders belang.”

Systeemvereisten

Het Statica rekenprogramma kan uitsluitend op een Microsoft Windows platform (bijvoorbeeld Windows 7, Windows Vista, Windows 8, Windows 10, Windows 10 pro, etc.) draaien. Apple (IOS) gebruikers kunnen het programma via een Windows emulatie gebruiken. Aan de hardware zelf wordt geen systeemvereisten gesteld. Statica 6.0 is beschikbaar via de website www.kalkzandsteen.nl

Ook interessant