Bouwbranche kampt met tekort aan heipalen Foto: Shutterstock

Het aantrekken van de bouwbranche heeft ook een keerzijde, want bouwbedrijven hebben te maken met een tekort aan heipalen. Dat meldt de NOS na een rondgang. Doordat er te weinig palen voor handen zijn, leiden verschillende bouwprojecten vertragingen op. In sommige gevallen worden projecten tot een half jaar uitgesteld.

Tijdens de economische crisis moesten meerdere bedrijven in de Nederlandse bouwbranche die heipalen produceren hun activiteiten staken. Nu de markt weer aantrekt en er weer volop wordt gebouwd, kunnen de overgebleven bedrijven de vraag niet meer bijbenen met een tekort als resultaat. Het advies van de bedrijven die heipalen leveren, is om de palen vroeg te bestellen. Waar voorheen een levertijd van zes tot acht weken normaal was, kan deze nu oplopen tot vijf maanden.

Productieproces heipalen

In Nederland worden heipalen veelvuldig gebruikt voor de fundering van huizen en gebouwen. Omdat de palen aan specifieke eisen moet voldoen, neemt de productie geruime tijd in beslag. Het productieproces kan zodoende niet versneld worden.

Tekort houdt aan

Experts verwachten dat het tekort aan heipalen in de komende tijd nog wel aanhouden. Niet iedereen durft het risico aan om een nieuw heipalenbedrijf te starten. Daarnaast gaat er ook tijd overheen om een nieuwe bedrijf uit de grond te stampen. 

Ook interessant