Ministerie vraagt om extra controles op betonnen vloeren Foto: Shutterstock

De Nederlandse overheid gaat meer controles uitvoeren op betonnen vloeren. Sinds 9 oktober hebben Nederlandse gemeenten informatie en instructies ontvangen over betonnen vloeren in kantoren, winkelcentra, parkeergarages en andere gebouwen. De gemeenten kunnen gebouweigenaren eisen om de betonnen vloeren te controleren en zo achterhalen of deze veilig zijn.

De controles zijn gericht op vloeren met betonnen platen uit de fabriek waar een tweede betonlaag, op de bouwplaats, wordt gestort. De directe aanleiding voor het versturen van de informatie en instructies is het instorten van een parkeergarage op Eindhoven Airport eerder dit jaar. “In de garage waren betonnen vloeren toegepast met zogenoemde breedplaten uit de fabriek”, legt het het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uit. “Uit onderzoek bleek dat de aansluiting tussen de platen en de betonlaag daarbovenop niet goed was. Ook speelde het legpatroon van de platen een rol, in combinatie met de grote afstand tussen de kolommen waarop de vloeren rustten.” De verwachting is dat de combinatie van factoren bij veel gebouwen niet zal voorkomen, maar de overheid wil geen risico’s nemen op het gebied van veiligheid. Daarom worden andere gebouwen nu getest.

Verantwoordelijkheid van betonnen vloer

De verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid ligt bij de gebouweigenaren zelf, maar de gemeenten moeten toezicht houden. “Zij kunnen dus van gebouweigenaren eisen een controle uit te voeren. Voor de controles is een stappenplan beschikbaar voor het beoordelen van bouwtekeningen, het materiaalgebruik en de krachten op de betonnen vloeren.”

Medewerking bouwbranche gewenst

Om de controles zo soepel mogelijk te laten verlopen, vraagt het ministerie aan bouwbedrijven, constructeurs en leveranciers van betonnen vloerplaten om technische informatie beschikbaar te stellen aan gebouweigenaren en gemeenten van de gebouwen waaraan zij hebben gewerkt. 

Ook interessant