Snel water afvoeren kan met speciaal beton Foto: Shutterstock

Wanneer de ondergrond is gemaakt van beton of asfalt is het belangrijk dat water op een efficiënte manier wordt afgevoerd. Het is namelijk niet wenselijk wanneer er grote plassen blijven liggen. Zeker voor snelwegen kan een nat wegdek zorgen voor gevaarlijke situaties. Het beton, Topmix, neemt water snel op en voert het af in de grond.

De Britse firma Tarmac heeft Topmix ontworpen en ziet veel mogelijkheden voor het beton. Zo kan het in een minuut 4000 liter water verwerken. Doordat er steeds meer beton en asfalt wordt gebruikt in steden, is een ondergrond die snel water kan opnemen belangrijk geworden. Zeker nu het door klimaatverandering steeds vaker regent. Het Britse bedrijf ziet vooral mogelijkheden op het gebied van asfalt.

Hoe werkt het?

Het product bevat verschillende lagen gesteente. Door kleine openingen in het product, kan het water door de eerste laag zakken. De andere lagen gesteente vangt het water op en voert het vervolgens af naar de grond, zoals de natuurlijke afvoer normaal gesproken wordt geregeld.

Ook interessant