Universiteit wil 3D-betonprinter optimaliseren Foto: Shutterstock

Heeft het 3D-printen van beton de toekomst? Als je het aan een team van de Technische Universiteit van Eindhoven zou vragen, zullen zij een volmondig ja geven. In samenwerking met het Nederlandse bedrijf Rohaco ontwikkelde een team van de universiteit een grote printer die volledige bouwwerken maakt van beton.

Qua afmetingen kan de betonprinter, die momenteel wordt getest, objecten maken die elf meter breed zijn, vijf meter breed en een hoogte kunnen bereiken van vier meter. Daarbij is de machine zo afgestemd dat het beton zeer nauwkeurig wordt geplaatst. Dit heeft als voordeel dat in er minder nabewerking nodig is.

Printen op de bouwplaats

Het project van de studenten is nog in ontwikkeling, maar heeft volgens het team veel potentie voor de bouwbranche. De printer kan zo worden ingesteld dat de gebruiker bepaald welke vormen er worden gemaakt en hierbij kan worden gekozen voor het printen van een volledig huis of gebouw op de bouwplaats of in gedeelten in een fabriek.

Ontwikkeling

In de komende tijd wil het team de technologie verder ontwikkelen zodat deze, wanneer gereed, kan worden geïntegreerd in de bouwbranche. 

Ook interessant