Opnieuw omzetstijging in de bouwbranche

Het gaat goed met de bouwsector. In het eerste kwartaal van dit jaar werd er een omzetstijging gerealiseerd van 5,5 procent. In de burgerlijke en utiliteitsbouw zagen bedrijven de omzet zelfs met bijna tien procent stijgen. De cijfers werden onlangs gepubliceerd door CBS in de Kwartaalmonitor Bouw.

De grootste groei werd behaald door bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw. Hier vallen bedrijven onder die zich bezig houden met de bouw van woningen en gebouwen. Zij boerden met een stijging van 9,5 procent, in vergelijking met een jaar eerder, uitermate goed. De stijging in het eerste kwartaal van 2017 betekent het tiende kwartaal op rij dat de omzet steeg. Overigens ligt deze nog steeds 14 procent onder het niveau van voordat de crisis begon in 2008.

Grond-, weg- en waterbouw

In de sector grond-, weg- en waterbouw mag de vlag ook uit. Bedrijven in deze sector zagen voor het eerst in een jaar de omzet weer groeien. De groei kwam uiteindelijk neer op 4,1 procent. De (spoor)wegen- en tunnelbouwers behaalde een omzetgroei van zes procent. Met 2,9 procent is de groei in de gespecialiseerde bouw, zoals sloop- en afwerkingsbedrijven minder optimistisch, maar het percentage bevindt zich nog steeds aan de goede kant van nul.

Meer nieuwe woningen

Naast de omzetcijfers werden ook de cijfers van het aantal nieuwe woning bekend gemaakt. In het eerste kwartaal van 2017 werden 14.361 nieuwe woningen gereed gemeld. Dat is 40 procent meer dan in het eerste kwartaal in 2016. Het was daarmee het vierde kwartaal op rij dat het aantal woningen dat gereed is toenam. Daar komen in de komende tijd zullen het aantal huizen toenemen, want voor 15751 nieuwbouwwoningen werd een bouwvergunning afgegeven. Dat is een toename van 43 procent dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Arbeidsmarkt onder druk

Een keerzijde van het de groei in de bouwbranche is dat er een krapte ontstaat op de arbeidsmarkt. De vraag naar personeel neemt toe, maar de aanwas van nieuw personeel is daar niet tegen op gewassen. 

Ook interessant