Plug-and-play woningaansluiting zorgt voor sneller bouwen Beeld: Persbericht Lowik

Woningbouw is een complexe aangelegenheid, zeker in de stad. Toch moet het tempo een stuk omhoog om te voldoen aan de grote vraag. Bouwers en installateurs lopen elkaar daarbij soms flink in de weg. Door de introductie van een plug-and-play woningaansluiting van elektra en data wordt dit probleem nu aangepakt.

Technische en procesmatige voordelen

Zeker in stedelijke gebieden kunnen bouwprocessen lang duren, bijvoorbeeld vanwege regelgeving, bodemsanering of complexe mobiliteitsvraagstukken. Bovendien zijn bouwers, installateurs en netbeheerders afhankelijk van elkaar. Door een standaardmodule als woningaansluiting te plaatsen, experimenteert Löwik Installatietechniek met nieuwe manieren om bouwprocessen eenvoudiger te maken. Samen met Eaton Industries en C&S Benelux voert het bedrijf een pilot uit bij een bouwproject in Enschede. Hier wordt al voor de plaatsing van de woningcasco’s een hoofdaansluiting met een slimme meter aangesloten, waarna de bouwer het woningcasco met de installatiemodules plaatst. Hierop kan de installateur direct de elektrotechnische installatie aansluiten. Samenlopende werkzaamheden worden hiermee uit elkaar gehaald. Bijkomend voordeel is dat in een vroeg stadium verlichting en verwarming voorhanden is, wat op winterdagen bijdraagt aan de kwaliteit van het bouwen.

Sneller en makkelijker bouwen

Met de plug-and-play installatiemodule wordt bijgedragen aan het versnellen van de woningproductie. Hoewel het nog om een pilot gaat, is het een goed voorbeeld van innovatieve manieren om bouw te vergemakkelijken.

Ook interessant