Prefab wint terrein in bouw- en installatiebranche Shutterstock

In zowel de bouw- als de installatiebranche zijn prefab en modulaire bouwmethodes sterk in opkomst. Niet allen houden steeds meer architecten rekening met deze vernieuwde manier van werken, maar steeds meer vaklieden in de bouwwereld, waaronder installateurs, zien hier de mogelijkheden van in. Daarbij is de koppeling met BIM essentieel.

Het voordeel van prefab en modulaire bouwmethodes is dat het veel productiviteitsvoordeel oplevert. Een voorbeeld van zulk productiviteitsvoordeel is duidelijk geworden tijdens het Brouwerseiland project waaraan onder meer het bedrijf Stabiplan bij betrokken was. Dit project, waarbij een huis wordt gebouwd op een eiland, vergt veel denkwerk op het gebied van logistiek.   “De zandwegen op de verschillende eilanden maken transport naar de bouwplaats lastig. Prefab biedt uitkomst. Door elementen zoveel mogelijk in een schone werkplaats voor te bereiden, wordt verkeer rond de bouwplaats beperkt en is er geen last van zand en weersomstandigheden.” Voor meer inzicht tijdens de ontwerpfase werd gebruik gemaakt van BIM. “Revit hoeft niet meer tijd te kosten maar biedt wel veel inzicht en mogelijkheden, ook met het oog op prefab”, legt de software-ontwikkelaar uit. 

Workflow verandert

Door prefab vroeg in het bouwproces te betrekken, verandert de workflow. Vooraf zal namelijk de keuze voor de fabrikant gemaakt moeten worden. “Engineers downloaden fabrikant-specifieke content via MEPcontent, zodat ze direct modelleren met up-to-date, bestelbare producten, compleet met artikelnummers en prijsinformatie.”

Software van Stabiplan

De software die wordt aangeleverd door Stabiplan helpt de professional verder. “Met de prefab functionaliteit die standaard in Stabicad opgenomen is, creëren engineers eenvoudig prefab sets met meerdere prefab elementen”, legt het bedrijf uit. “De codering die aan deze sets meegeven wordt, is instelbaar. Vervolgens worden met een druk op de knop meerdere prefab sheets en materiaallijsten tegelijk gegenereerd, op basis van de informatie in het model.”

Ook interessant