Standaard 'Lego-brug' moet kosten verlagen Foto: Shutterstock

In de toekomst kan het maar zo zijn dat in Nederland herbruikbare bruggen worden gebouwd. Deze bruggen bestaan uit verschillende onderdelen die herbruikbaar zijn. Ze worden ook wel Lego-bruggen genoemd vanwege de op- en afbouw mogelijkheden.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft onlangs onderzoek gedaan naar deze bruggen om te testen om het financiële voordelen kan opleveren voor ons land. Het onderzoek kwam positief terug waardoor er nu wordt besloten om de techniek daadwerkelijk toe te passen.

Minder hinder en kosten

De voordelen zitten hem voornamelijk in het milieu, de verkeershinder en de bouw- en onderhoudskosten. Wanneer momenteel een brug moet worden vervangen, worden de onderdelen wel hergebruikt of gerecycled, maar toch zullen er materialen verloren gaan. Bij het bouwen van de herbruikbare bruggen wordt het IFD-principe toegepast: industrieel, flexibel en demontabel.

Legoblokken

De onderdelen van de brug passen als bouwstenen in elkaar. Zo kan een defect onderdeel snel en efficiënt worden vervangen zonder dat de brug totaal moet worden vervangen of dat er te veel overlast wordt veroorzaakt. Unieke bruggen zullen daarmee tot het verleden behoren. Doordat de bruggen voor een groot gedeelte prefab kunnen worden afgeleverd en zijn gestandardiseerd, is de verwachting dat de bouw- en onderhoudskosten zullen dalen met enkele procenten.

Toe aan vervanging

Het onderzoek naar de bruggen komt niet op een gek moment. Volgens de onderzoekers van EIB moeten op kort termijn veel bruggen worden vervangen en dan zou het IFD-principe moet uitkomen. De eerste brug wordt waarschijnlijk volgend jaar geplaatst in Noord Holland. 

Ook interessant