Wonen in een rioolbuis kan woningnood oplossen Beeld: James Law Cybertecture

Tiny houses komen steeds vaker voor. Ze nemen weinig ruimte in, zijn snel te (ver)plaatsen en vaak een stuk goedkoper dan een traditionele woning. De nieuwste ontwikkeling op dit gebied komt uit Hong Kong. In deze Aziatische metropool is zo’n extreme woningnood, dat mensen nu in een rioolbuis kunnen wonen.

Architectenbureau James Law Cybertecture uit Hong Kong ontwierp de OPod Tube House, een micro-appartementje van ruim 9 m2 met alles erop en eraan. Het huisje is van buiten een rioolbuis en heeft binnen een slaapplek voor 1 á 2 personen, keuken, sanitair en uiteraard voldoende aansluitingen voor smart devices.

Snel betaalbare woningen plaatsen

Hong Kong is ondertussen de duurste stad ter wereld geworden om te wonen. Vanwege de hoge prijzen gaan mensen steeds kleiner wonen. Het woningtekort is bovendien zo groot, dat het wel vier jaar kan worden voordat je aan de beurt bent voor woonruimte. Architect James Law wil met de OPod Tube House laten zien dat je creatief om kunt gaan met de beschikbare ruimte in een stad. Onder een verhoogde snelweg kun je bijvoorbeeld op 100 meter al 250 woonunits kwijt. Ook kunnen kleine stukjes grond tussen twee gebouwen gebruikt worden om snel betaalbare rioolwoningen te plaatsen. De units zijn flexibel: ze kunnen snel opgebouwd en verplaatst worden en zo in korte tijd de stad van nieuwe woonruimte voorzien. Hong Kong heeft ongeveer 200 km aan viaducten en verhoogde snelwegen. Dit zou in theorie betekenen, dat 500.000 OPod Tube Houses kunnen bijdrage aan het verminderen van het woningtekort.  


Wonen in een rioolbuis kan woningnood oplossen

Ook interessant