Autonoom zagende en frezende robot maakt het jou gemakkelijk Foto: Shutterstock

Gemak dient de mens en uiteraard ook de vakspecialisten in de bouw. Dat is precies de insteek van de ontwikkelaars van de Goliath. De machine werkt autonoom en kan vaklieden helpen bij het zagen van specifieke en verfijnde vormen en het boren van gaten. De vakspecialist hoeft alleen maar toe te kijken.

Voordat de Goliath aan het werk gaat, moet het werkvlak worden aangegeven. Je wilt natuurlijk niet dat de machine op de grond valt. Het afstemmen van het werkvlak gaat eenvoudig met vier kleine ‘paaltjes’. De Goliath maakt gebruik van gevoelige sensoren en daardoor weet de machine constant waar het zich bevindt en hoe er gezaagd moet worden. Het werk dat de machine daadwerkelijk moet uitvoeren, wordt aangegeven in de computer en gecommuniceerd met de Goliath.

Hoe gaat de robot te werk

Goliath begint met het uitsnijden van het profiel en daarna zaagt de robot de vormen of boort grotere gaten. Ook wanneer er maar een gedeelte moet worden uitgezaagd, kan Goliath dit doen. Hout, metaal, koper en plastic kunnen allemaal door de robot worden bewerkt. 

Financiering voor robot 

De robot is nu nog niet verkrijgbaar. Wanneer de ontwikkelaars voldoende geld hebben ingezameld via crowd funding, kan de machine in productie worden genomen. 

Ook interessant