Japan gaat houten wolkenkrabber van 350 meter bouwen Copyright: Sumitomo Forestry Co.

Houten hoogbouw is een groeiende ontwikkeling. Het hoogste houten gebouw komt op dit moment nog niet verder dan 100 meter. In Tokio willen ze het nu echt groots gaan aanpakken. Daar zijn plannen gemaakt om een houten wolkenkrabber van 350 meter hoog te bouwen.

Houtbedrijf Sumitomo Forestry Co. zal het hout leveren voor de wolkenkrabber. Het bureau van de Japanse architect Nikken Sekkei zorgt voor het ontwerp. Voor de bouw is ongeveer 185.000 kubieke meter hout nodig: dat is 90% van het constructiemateriaal, het overige deel is staal.

“Change cities into forests”

De Japanse regering heeft in 2010 een wet aangenomen waarin hout wordt gestimuleerd als materiaal voor de bouw. Circa twee derde van het land is nu bos, maar wordt niet goed onderhouden. Door hout veelvuldig te gaan gebruiken in de bouw, hoopt men onderhoud van bossen te stimuleren. Ook moet het gebruik van hout bijdragen aan comfortabel wonen in de stad, met veel groen en meer biodiversiteit. De wolkenkrabber zelf krijgt bijvoorbeeld groene gevels met balkons aan alle zijden. Dit moet zorgen voor een prettige omgeving voor planten, levende organismen en gebruikers. Bovendien zal door veel houtgebruik het bos bijdragen aan steden en zo steden weer meer transformeren tot bos: “changing cities into forests”.

Het wordt wel een duur grapje als je dergelijk gebouw op dit moment zou bouwen. Verder onderzoek moet bijdragen aan methoden om brandveiligheid vergroten en aardbevingen veilig te kunnen doorstaan. Maar het duurt dan ook nog wel even voordat het gebouw er staat. Het concept wordt verder uitgewerkt en onderzocht en wordt in 2041 daadwerkelijk gebouwd. Het Japanse houtbedrijf viert met de wolkenkrabber dan zijn 350e verjaardag.

Copyright: Sumitomo Forestry Co.

Ook interessant