Robot goed bruikbaar bij bouw houten constructies Foto: Shutterstock

Hout is een prachtig materiaal die nog veelvuldig wordt gebruikt in de bouw. Architect-onderzoeker Abel Groenewolt denk daar hetzelfde over. Hij heeft in de afgelopen tijd veel onderzoek gedaan naar het gebruiken van robots bij het ontwerpen en assembleren met hout.

Groenewolt werkt al heel lang met houten constructies en is onder meer bekend van zijn visie op 3D-puzzels en ruimtelijke constructies. Momenteel is hij bezig met een promotieonderzoek over lichtgewichthoutbouwsystemen en ruimtelijke koepelconstructies. Hij wil kijken in welke mate deze bouwwerken digitaal kunnen worden ontworpen en worden gebouwd door middel van robotica. Prefabricatie is daarvan een groot onderdeel. Groenewolt wil, met deze nieuwe manier van werken, er voor zorgen dat de impact op het milieu zo min mogelijk wordt. De nadruk ligt op het creëren van daksystemen die robotisch worden geprefabriceerd.

Gebruik robotarm

Een robotarm moet gaan helpen bij het bouwen van constructies die bestaan uit houten elementen. Hieraan heeft Groenewolt al eerder gewerkt, maar momenteel is hij bezig met het ontwikkelen van een bouwsysteem dat kan worden getest tijdens een pilot. De robotarm kan de bouwer helpen bij het plaatsen van de houten elementen, maar de menselijke hand blijft nodig voor het daadwerkelijk verwerken en vastmaken van het hout. 

De onderstaande video geeft een impressie van zijn werk. 


Ook interessant