Superhout is het nieuwe staal

Maken we auto's, vliegtuigen en gebouwen voortaan van hout? Onderzoekers van de Universiteit van Maryland (VS) hebben een methode ontdekt waarmee je hout twaalf keer zo sterk kunt maken. Het is bovendien duurzamer en zes keer lichter dan staal.

De onderzoeksgroep maakte het superhout door eerst lignine te verwijderen uit het hout. Deze stof maakt hout stijf en geeft het de bruine kleur. Daarna wordt het hout geperst onder een temperatuur van 65°C. Gaten en knoppen worden samengeperst. Deze compressie maakt het hout vijf keer dunner, maar sterk en taai. Uit tests bleek dat het 10 keer meer energie kost om te breken dan natuurlijk hout.

Goedkoop en lichtgewicht alternatief voor staal

De onderzoekers denken dat het superhout een concurrent van staal of zelfs titaniumlegeringen kan worden. Door de methode toe te passen op zacht hout – dat snel groeit en milieuvriendelijk is – kunnen langzamer groeiende houtsoorten zoals teak, vervangen worden bij het maken van bijvoorbeeld meubels of gebouwen. Het supersterke hout kan als goedkoop en lichtgewicht alternatief worden toegepast waar nu staal wordt gebruikt.

Ook interessant