Tikku: een klein huis voor stadsnomade Foto: Shutterstock

Een klein huis met de grote van één parkeerplek van 2,5 bij 2 meter. Het kleine appartement heeft drie verdiepingen en wordt gemaakt van platen van geperst hout. Binnen één nacht kan het huisje worden opgebouwd.

Kleine huisjes worden steeds populairder. Tikku is daarvan ook een goed voorbeeld. Dit huisje biedt de gebruiker privacy, veiligheid en comfort. Op de begane grond bevindt zich een kantoortje of de eerste verdieping een woongedeelte en helemaal bovenin bevindt zich een kas dat kan dienen als tuintje. Maar de combinaties zijn volgens de ontwikkelaars eindeloos.

Urban nomaden

Het huis is bedoeld voor ‘moderne urban nomaden’. Zij kunnen in de stad wonen en gebruik maken van alles wat de stad te bieden heeft. Als ze hun omgeving zat zijn, kan het huis weer worden afgebroken en worden verplaatst. Meerdere Tikku’s kunnen naast elkaar worden gebouwd. Een fundering is niet nodig. Het huisje staat gewoon op straat. Een bak met zand in de bodem moet zorgen voor balans.

Zelfvoorzienend huis 

Tikku is zelfvoorzienend. Het genereert zijn eigen energie met zonnepanelen en heeft droge toiletten. Water kan worden binnen gebracht. De architecten hebben bedacht dat douchen, wasmachines en eten buiten de deur kunnen worden gevonden en zijn zodoende niet in het huis te vinden. 

Platen die een dikte hebben van tien centimeter zijn voldoende voor structuur en 20 centimeter van het geperste materiaal zorgt ervoor dat het zelfs in de winter niet koud is. Extra isolatie is volgens de maker daarom ook niet nodig.

Het eerste model is inmiddels geplaatst in Helsinki. 

Ook interessant