De 5 meest opvallende houtprojecten in Nederland Beeld: Lemniskade BV, constructie Patch22

Hout is hot. Wereldwijd wordt gewerkt aan houtprojecten die elkaar telkens overtreffen wat betreft hoogte, duurzaamheid of toepassing. Nederland blijft hier zeker niet bij achter. Binnenkort wordt er gestart met de bouw van het 2e hoogste houten gebouw in Europa én het langste houten gebouw ter wereld. Welke houtprojecten in Nederland zijn nog meer opvallend? Een overzicht.

Het hoogste houten gebouw wordt momenteel gebouwd in Wenen. Daar verrijst een 84 meter hoog gebouw dat voor 74% uit hout bestaat 24 verdiepingen telt. Nederland volgt op de voet of kun je misschien zelfs wel koploper noemen.

1. HAUT: de 2e hoogste van Europa

Woontoren HAUT is het resultaat van een prijsvraag die werd uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. Opdracht was een duurzaam woongebouw aan de Amstel te ontwerpen. Het winnende ontwerp werd HAUT: een houten gebouw met 21 verdiepingen en een hoogte van circa 72 meter. Vanaf de 1e verdieping start de houtconstructie. HAUT won onlangs een internationale BREAAM Award voor beste woongebouw.

Beeld: Lingotto HAUT, bron: Team V Architectuur

2. Patch22: prijswinnaar van 30 meter

Totdat HAUT er staat, is het hoogste houten gebouw in Nederland nog Patch22, dat is gerealiseerd in Buiksloterham, Amsterdam-Noord. Dit energieneutrale gebouw met houten draagconstructie tikt de 30 meter aan. Architect Tom Franzen ontwierp het gebouw zo dat het hout op veel plaatsen zichtbaar én hoorbaar bleef. Het heeft wereldwijd diverse nominaties en prijzen in de wacht gesleept, zoals een Green Good Design Award en de WAN Residential Award 2016.

Beeld: Patch22, fotograaf: Luuk Kramer

3. Houten woonhuis: volledig bio-based

Nog eentje in Amsterdam-Noord. Daar is onlangs een houten woonhuis gerealiseerd dat bijna volledig uit bio-based materialen bestaat. OGRA Architects ontwierp het huis dat meeloopt met de vorm van de kavel. Door deze geknikte vorm en het verticale lijnenspel is het huis een bijzondere blikvanger. Maar niet alleen esthetisch, ook technisch is het een hoogstandje. De dampopen houten wanden zijn stevig geïsoleerd met verschillende typen houtvezel. Op het dak liggen zonnepanelen en een lucht-waterwarmtepomp zorgt voor een comfortabel klimaat.   

Beeld: ORGA architects

4. Ecodus: pionieren met hout

Helemaal nieuw is de houten hoogbouw niet. In Delft bijvoorbeeld, werd in 1992 al een vijf verdiepingen hoog gebouw van hout gerealiseerd. Voor de draagconstructie werd gekozen voor houtskeletbouw en de buitenzijde is betimmerd met ongeïmpregneerd Europees hardhout.

5. The Dutch Mountains: de langste

Niet de hoogste, wel de langste: met een lengte van 440 meter verrijst volgend jaar een houten gebouw van formaat op Brainport Eindhoven. Het doel is dat werken, eten en ontspannen gecombineerd wordt in een circulair gebouw met gesloten kringlopen op het gebied van energie, water en afval. Er is plek voor zowel grote als kleine bedrijven en mogelijk een hotel. In 2020 moet het gebouw, dat 45 meter hoog wordt, af zijn. 

Ook interessant