Rekentool geeft meer inzicht bij houtskeletbouwelementen Foto: Shutterstock

Meer dan eens komen professionals in de bouw er tijdens het bouwproces achter dat de houtskeletbouwelementen voor dat de gevelelementen niet voldoen aan de vereiste Rc-waarde. Een ander frustratiepunt die veel bouwprofessionals herkennen zijn dikkere elementen en kleinere sparingen. Zeker als daar te laat achter wordt gekomen. De nieuwe tool van Nieman en Boorsma biedt uitkomst om deze narigheden in de bouw te voorkomen.

Als houtskeletbouwconstructeur signaleerde ingenieursbureau Boorsma dat veel vakspecialisten in de bouw behoefte hebben om vroeg in het bouwproces de hoofdlijnen van een project te kunnen bepalen. Bijvoorbeeld wat de uiteindelijke Rc-waarde wordt van een HSB-gevelelement. Daarbij bepalen de constructieve eigenschappen van een HSB-elementen voor een groot gedeelte het houtpercentage. Juist dat percentage is van grote invloed op de Rc-waarde.  

Twee partners, één rekentool

Een rekentool, die samen met Nieman Raadgevende Ingenieurs werd gemaakt, moest de problemen oplossen. De twee partners ontwikkelden samen één rekentool. Met deze tool kan eenvoudig op hoofdlijnen inzicht worden verkregen in het percentage hout dat in een houtskeletbouwelement én het effect hiervan op de Rc-waarde.

Rekentool voor verschillende doelgroepen

De tool is speciaal ontwikkeld voor architecten, calculatoren, werkvoorbereiders en adviseurs. “Met de rekentool kunt u vroegtijdig inzicht krijgen in het benodigde houtpercentage en de Rc-waarde van uw houten binnenspouwblad en vervolgens van de gerealiseerde Rc-waarde”, leggen de ontwikkelaars uit. Bij de ontwikkeling van de rekentool hebben de bedrijven zich laten inspireren door de slogan: ‘regeren is vooruitzien.’ “Door gebruik te maken van de rekentool voorkomt u verrassingen later in het bouwproces.”

De rekentool is via deze link te downloaden. 

Ook interessant