Glaswol moet oplossing bieden bij isolatieschaarste Foto: Shutterstock

Isoleren van de spouwmuur gebeurt in de bouwwereld vaak met PUR en PIR-isolatieplaten. Dit materiaal is de afgelopen tijd behoorlijk schaars en dit leidt tot paniek bij veel bedrijven. De levertijd is lang en de prijs wordt omhoog gedreven. Door het tekort aan MDI houdt de isolatieschaarste in de komende tijd nog aan, is de verwachting. Een slechte zaak voor de bouwbranche en alternatieven moeten snel worden gevonden.

Als optie om een spouwmuur toch goed te kunnen isoleren, worden glaswolplaten aangeraden. Het bedrijf Isover heeft daarom het product Multimax 30 Ultra op de markt gebracht. Volgens het bedrijf beschikt deze plaat over een lage lambdawaarde van 0,030 W/m.K. Ook de klacht van veel Producenten van PUR en PIR, die beweren dat de ruimte in een spouwmuur niet voldoende is, wordt van tafel geveegd. “Met een dikte van 121 mm wordt al een Rc-waarde behaald van 4,5 m2.K/W”, laat het bedrijf weten in een persbericht “Dit past probleemloos in een spouw van 150 tot 160 mm, wat heel gangbare spouwbreedtes zijn. En met een spouw van slechts 10 mm meer is met Multimax 30 Ultra van 137 mm al een Rc van 5,0 mogelijk.”

Kosten efficiënt

Een aantal jaar geleden liet Isover door Basalt Bouwadvies onderzoeken wat qua kosten de beste manier van isoleren is en daarbij kwam naar voren dat isoleren met glaswol tot wel € 2.000 per woning goedkoper kan zijn dan PIR (MDI). De stijgende prijzen van PIR maken isoleren met glaswol daardoor nog efficiënter. 

Ook interessant