Is nanohout het isolatiemateriaal van de toekomst? Bron: Li et al., Science Advances 09 Mar 2018: Vol. 4, no. 3, eaar3724

Isoleren is belangrijk om de warmte binnen of buiten te houden én duurzaam. Het isolatiemateriaal zelf is echter niet altijd even milieuvriendelijk. Onderzoekers van de Universiteit van Maryland (VS) zijn nu bezig isolerend nanohout te maken. Dit schijnt net zo goed te zijn als andere isolatiematerialen, maar ook dunner, lichter, goedkoper en duurzamer.

De onderzoekers van de Universiteit van Maryland ontwikkelden onlangs al een methode waarmee je hout twaalf keer zo sterk kunt maken. Door hout te ontdoen van het stofje lignine, verandert het van kleur en wordt het vervolgens stijf en ijzersterk gemaakt. De werkwijze om dit “superhout” te maken is vergelijkbaar met het maken van isolatiemateriaal uit hout. Want lignine is niet alleen een lijmachtige kleurstof, ook is het een warmtegeleider.

Lees meer: Superhout is het nieuwe staal

Isolerende en reflecterende vezels

Bomen bevatten het stofje lignine, dat zorgt voor stevigheid en geleiding van warmte. Door de stof te verwijderen uit de nanovezels van het hout en deze vervolgens weer kunstmatig aan elkaar te plakken, ontstaat het zogenaamde “nanohout”. De onderzoekers ontdekten dat dit materiaal nauwelijks warmte doorlaat. Hout verliest met lignine zijn bruine kleur wat ook bijdraagt aan goede isolatie. Wit reflecteert namelijk het zonlicht en houdt de warmte op warme dagen buiten de deur.

Duurzaam isolatiemateriaal

Nanohout is heel licht en sterk. Het kan al gemaakt worden in lagen van circa 1 mm dik. Het kan daardoor eenvoudig opgerold worden en gebruikt worden voor de isolatie van bijvoorbeeld warmtegevoelige elektronica of leidingen. Het kan gemaakt worden uit allerlei soorten hout, maar de onderzoekers bevelen aan snelgroeiende soorten te gebruiken voor een goedkoop en duurzaam productieproces. Ook is het biologisch afbreekbaar.

Volledig artikel: http://advances.sciencemag.org/content/4/3/eaar3724

Ook interessant