Luchtdichte prefab casco's winnen terrein in bouwbranche Foto: persbericht Plaka

Huizen en gebouwen moeten steeds betere prestaties leveren op het gebied van energiebesparing. Daarbij wordt meer en meer gevraagd van de bouwbranche. Zij moeten het uiteindelijk bouwen. Het belang van prefab casco’s die volledig luchtdicht aansluiten, is daardoor essentieel. De Plaka Airtight wordt daarbij volgens fabrikant Plaka de nieuwe standaard.

“Luchtdicht bouwen begint bij goed ontworpen details”, laat Plaka weten in een persbericht. De Plaka Airtight is volgens de fabrikant een eenvoudig en doeltreffend concept voor een luchtdichte detaillering van prefab elementen. “Met de introductie van Plaka Airtight is heel eenvoudig en snel een luchtdichte afdichting van de woningscheidende spouw te realiseren.”

Wol en folie

Het product bestaat uit een gevacumeerde strook minerale wol dat verpakt is in een dampremmende PE-folie. De vacuüm sealing van de Airtight is daarbij uniek. “Na montage dient de Airtight ‘lek’ geprikt te worden, zodat de minerale wol gecontroleerd expandeert en zo de woningscheidende spouw tussen de kanaalplaatvloeren volledig opvult.”

Meervoudige werking

Het product heeft een meervoudige werking, want naast een luchtdichte afsluiting is de Airtight ook contactgeluidisolerend door de akoestische ontkoppeling van de prefab betonelementen. “Tevens heeft Airtight een thermisch isolerende werking, zodat geen inwendige condensatie ontstaat in de ankerloze spouw”, gaat Plaka verder. Op het gebied van passief bouwen is de bouwoplossing geschikt tot luchtdichtheidsklasse drie. Daarbij moet de gekozen breedte wel in ogenschouw worden genomen. Een voordeel is dat de Plaka Airtight nagenoeg in elke gewenste afmeting en dikte leverbaar is en toepasbaar voor variabele spouwbreedten. De basis van minerale wol valt in de hoogste brandklasse (A1, volgens NEN-EN 13501-1). De PE-folie is vlamdovend. Weersomstandigheden hebben weinig tot geen effect op dit isolatiemateriaal. Na het aanbrengen heeft het product een hoge mechanische bestendigheid en raakt hierdoor niet beschadigd.

Aanbrengen product is kinderspel

Fijn voor de installateur is dat de montage van Airtight eenvoudig is door het geringe gewicht en slanke gevacumeerde uitvoering van het product.

Ook interessant