‘Tweederde Nederlanders weet niet wat energiebesparing oplevert’

Veel mensen hebben geen idee wat isolatie kost, en 60 tot 70% schat te laag in wat het oplevert, dat blijkt uit een enquête die de Rijksoverheid heeft gedaan. Daarom voert ze nu campagne om huiseigenaren te stimuleren hun dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen te isoleren.

‘Energie besparen doe je nu’, is het motto van de campagne. De overheid heeft de daad bij het woord gevoegd: naast de inmiddels licht omstreden Wet Energieprestatievergoeding die verhuurders krijgen als ze woningen verduurzamen, kunnen huiseigenaren die in hun eigen huis energiebesparende maatregelen nemen sinds 15 september ook subsidie krijgen. Het gaat in totaal om 60 miljoen euro.

Het blijkt echter zo te zijn dat slechts een kwart van de ondervraagden weet dat er een subsidie bestaat voor energiebesparende maatregelen. Ze hebben bovendien geen idee wat isolatie kost, en schatten te laag in wat het oplevert. Uit de enquête blijkt wel dat de helft van de ondervraagden wel (zeer) geïnteresseerd is in energiebesparende maatregelen, en veel mensen (71%) kennen de verschillende mogelijkheden. Ruim 70% vindt het (zeer) belangrijk dat de overheid energiebesparing stimuleert.

De campagne van de overheid loopt de komende 3 jaar met tv- en radiospots, aandacht op internet en een speciale website: www.energiebesparendoejenu.nl. Daar kunnen huiseigenaren advies op maat krijgen: de mogelijkheden, de kosten en opbrengsten, de financiering met subsidie of goedkope lening. Ook krijgen ze hulp bij het vinden van een isolatiebedrijf of leverancier.Ook interessant