Colombiaans bedrijf bouwt nieuwe huizen van gerecycled plastic Beeld: Conceptos Plásticos

In Bogotá, de hoofdstad van Colombia, wordt iedere dag bijna 600 ton aan plastic afval naar de stort gebracht. Daarvan wordt slechts 100 ton gerecycled. Deze berg plastic vormt een groot vraagstuk voor zowel de stad als voor het land. Op zoek naar een oplossing vond men een nieuwe bestemming voor het afval én een manier om een ander probleem het hoofd te bieden: huisvesting.

Het Colombiaanse Conceptos Plásticos is aan de slag gegaan en is gekomen met een uniek concept: huizen bouwen van gerecycled plastic. Conceptos Plásticos is contracten aangegaan met een aantal leveranciers van plastic afval, dat vervolgens naar de fabriek wordt gebracht voor verwerking. Verpakkingen, shampooflessen, stoelen, afvalbakken: alles kan worden gebruikt, zolang het maar van plastic is gemaakt.

Van afval naar bouwmateriaal

Tijdens het proces van afval naar bouwmateriaal worden de diverse plastics bij elkaar gebracht en voorzien van "verstevigers". Plastic is van nature al heel slecht afbreekbaar. Het proces zorgt ervoor dat er een zeer stevig, duurzaam en relatief goedkoop materiaal ontstaat waarmee onder andere funderingen van woningen gemaakt kunnen worden. Maar ook wanden, daken en ga zo maar door. Het materiaal is zo stevig dat het waarschijnlijk 500 tot 600 jaar zal duren voordat het vergaan is.

Voor de minder daadkrachtigen

Op dit moment heeft Conceptos Plásticos bijna 4000 vierkante meter materiaal geproduceerd van meer dan 500 ton afval. Nog niet zo heel veel lijkt het, maar Conceptos Plásticos komt nu pas echt op gang. Het bedrijf werkt vanuit de visie dat producten die het maakt duurzaam moeten zijn en beschikbaar voor de minder draagkrachtigen in de samenleving. Dit plastic bouwmateriaal is daar zeer voor geschikt en Conceptos Plásticos heeft ruim voldoende grondstoffen om hele steden te bouwen.

Ook interessant