Prijsvraag uitgeschreven voor een goede verwijdering van asbest Foto: Shutterstock

In het verleden werd er veelvuldig gewerkt met gevaarlijk asbestplaten. Vandaag de dag wil Nederland zo snel mogelijk af van dit materiaal dat een bedreiging kan zijn voor de volksgezondheid. De provincie Overijssel schakelt de hulp in van bedrijven en heeft een prijsvraag uitgeschreven: wie komt er met het meest innovatieve idee voor het verwijderen van kleine asbestdaken?

‘Maak Overijssel asbestdaken-vrij’, zo heet de prijsvraag die de provincie heeft uitgeschreven. Ondernemers kunnen zich inschrijven door hun idee te pitchen hoe zij pandeigenaren met een asbestdak kunnen motiveren en ontzorgen bij de verwijdering van het asbest. “Het beste idee krijgt een startkapitaal van 10.000 euro voor de verdere uitwerking van het idee. Ook ondersteunen de communicatie- en marketingprofessionals van de provincie bij de lancering van het idee in de markt”, legt de gemeente de prijsvraag uit. Vanaf 2024 is het hebben van een asbestdak verboden in Nederland. Overijssel wil graag de koploper zijn op het gebied van asbestverwijdering.

Eigen initiatief

Wanneer een dak dat asbest bevat kleiner is dan 35 vierkante meter mogen pandeigenaren de platen zelf verwijderen zonder dat daar een professional bij betrokken is. Voor de gene die zelf het heft in handen wil nemen, zijn er al speciale pakketten beschikbaar met alle benodigdheden voor een veilige verwijdering. “Met de prijsvraag zoeken we nieuwe ideeën om deze doelgroep te motiveren hun asbestdak te verwijderen en te vervangen door een nieuw dak.”

Ondernemers kunnen zich tot 1 oktober inschrijven. Tijdens de Nationale Asbestconferentie op 2 november wordt de winnaar bekendgemaakt. 

Ook interessant