Innovatieve luchtkussens houden stationsplein Utrecht droog

Het blijft een fascinerend bouwproject: de vernieuwing van het stationsgebied in Utrecht. Al jaren wordt er gebouwd aan een nieuw centraal station en de omliggende delen. Naarmate de tijd verstrijkt kunnen steeds meer opleveringen en officiële openingen afgestreept worden, zoals recentelijk het zogenaamde “bollendak”. De overkapping van het stationsplein bestaat uit 49 textiele koepels afkomstig van Buitink Technology.

Het Stationsplein Oost vormt de schakel tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne en is daarmee de nieuwe entree tot de binnenstad. Op het plein en in de aangrenzende bebouwing is plek voor winkels en horeca met terrassen. Het enorme bollendak dient zowel als comfortabele ‘droogloop’ als prachtige blikvanger tussen station en winkelcentrum.

Duurzaam folie

Buitink Technology realiseert in het stalen dak 49 stuks ronde luchtkussens van ETFE folie met een diameter van 7,2 meter. Ze bestaan uit een onder- en bovenfolie waartussen een kunstmatige overdruk heerst. Hierdoor behouden ze hun vorm. Door de folies met gecontroleerde luchtdruk bol te blazen wordt een stormvaste en regendichte afsluiting gemaakt. Dunne staalkabels aan de onderzijde van de kussens dienen als extra versterking bij extra hoge belastingen als gevolg van extreem zware buien. EFTE folie is familie van teflon. Het wordt steeds meer gebruikt: het duurzaam vanwege de lange levensduur en volledig recyclebaar. Het folie is bovendien vuilwerend en regent vanzelf schoon.

Zeven enorme betonnen kolommen

Buitink Technoloy werkt in dit project samen met hoofdaannemer BAM-SPO, Ector Hoogstad Architecten en Royal Haskoning. Onder het stationsplein is een fietsenstalling gerealiseerd waar uiteindelijk zo’n 13.000 fietsen kunnen worden geparkeerd. Vanuit de stalling staan zeven 12,5 m lange en trompetvormige kolommen van gestort en gewapend beton. Hierop staan weer zeven 23 m lange, deels conisch gevormde stalen buiskolommen, 1,3 m in doorsnede. Hierop rust de stalen overkapping met een oppervlakte van 3.600 m2 en een gewicht van ongeveer 430 ton.

Ook interessant