Kachel en lamellendak zorgen voor meer buitengenot Foto: persbericht Renson

Als in Nederland de zon schijnt, stromen de terrassen vol en wordt de tuin tot in de late uurtjes gebruikt. Helaas zijn de mooie dagen waarin we optimaal kunnen genieten van mooi weer soms spaarzaam in ons land. Om huiseigenaren meer te kunnen laten genieten van hun tuin, heeft Interieurarchitect Kurt Demeulemeester voor een specifiek project een buitenruimte ontwikkeld. Door middel van een kachel, een lamellendak en schermen kan er toch optimaal worden genoten van het buitenleven. Ook als het weer het niet direct toelaat.

De architect kwam met het ontwerp, het bedrijf Renson voerde het uit. Met de oplossing van Demeulemeester creëerde hij zowel binnen als buiten meer woonruimte met aandacht voor openheid en daglicht. Het aansluitende terras zag Demeulemeester als verlengstuk van de leefruimte en dat wordt ook volop zo benut door de eigenaars. Demeulemeester ziet veel mogelijkheden met zijn ontwerp: “Deze constructie biedt het grote voordeel dat je zelf de lichtinval kunt regelen zowel op het terras als in de woonkamer waar die aan paalt. De ‘Camargue’ terrasoverkapping zorgt ervoor dat het zonlicht met één druk op de knop geregeld wordt.”

Lamellendak

Mocht het regenen, kunnen de lamellen worden gesloten en hoeven de bewoners ook niet langer naar binnen te blijven. “De loodrechte positionering van de lamellen op de zuidgerichte achtergevel zorgt ervoor dat ze – waar vroeger een vaste oversteek heel veel licht weg nam – voortaan ook binnenshuis volop van het daglicht blijven genieten.” Als de zon fel is, zorgt het lamellendak voor zonwering voor de woning.

Multifunctionele buitenhaard

De buitenhaard van Metalfire heeft meerdere functies. Zo zorgt deze voor warmte, gezelligheid en kan ook worden gebruikt als barbecue. De extra kastruimte naast de open haard is dan weer heel praktisch om alle benodigdheden “De overkapping van Renson was hiervoor de perfecte oplossing omdat die perfect op maat van het terras en de wand kon gemaakt worden.”

Beschutting

Omdat het terras nog steeds aan twee kanten open is, moest ook daar een oplossing voor worden bedacht. Deze werd gevonden in twee screens die neergelaten kunnen worden. “Zo wordt een gezellige cocon gecreëerd, beschut tegen zon en/of wind. In combinatie met de dimbare led-verlichting in de lamellen gebruiken de bewoners het terras nu tot ’s avonds laat. “

Ook interessant