Duurzame renovatie houdt ook rekening met dieren Foto: Shutterstock

Duurzaamheid speelt in de bouwbranche een steeds grotere rol. Huizen en gebouwen worden zo gebouwd of gerenoveerd dat ze hun eigen energie produceren of voorzien zijn van een goede isolatie. Maar niet alleen aan het klimaat wordt gedacht, dieren worden niet overgeslagen.

Bij de renovatie van de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord, die aan het begin van de twintigste eeuw werd gebouwd, zijn de huizen van energielabel G naar A gegaan. Een enorme verbetering natuurlijk. Vanwege de historische bouw behoorde nul-op-de-meter niet tot de optie en het dak was eveneens niet geschikt voor zonnepanelen.

Dakgoten met ruimte voor dieren

Bij de renovatie van de woningen is onder meer rekening gehouden met dieren. Uniek zijn de dakgoten, want deze hebben aan de onderkant een extra ruimte waar de dieren zich kunnen nestelen. Om het de beesten zo aangenaam mogelijk te maken, is er bij de openingen aan de onderkant rekening gehouden met de grote van de gaten. Voor vleermuizen is deze opening 20 bij 200 millimeter en is het ruwe hout dat wordt gebruikt voorzien van groeven. Huizenmussen kiezen liever voor een gaatje met een diameter van 35 millimeter en ook daaraan is gedacht. 

Ook interessant