Krachtig, maar toch compact en licht Foto: persbericht Metabo

Bij schaafwerk, sponningen maken of afschuinen is het handig om een compact, maar toch sterke schaafmachine te kunnen gebruiken. Dat is precies wat Metabo wil aanbieden met de nieuwe schaafmachines. De gebruiker kan daarbij kiezen voor een machine die op een accu werkt of eentje op netstroom.

Metabo ziet mogelijkheden bij het maken van sponningen of voor het afschaven van deuren. “De 18 Volt accu-versie HO 18 LTX 20-82 biedt met een schaafdiepte van 2 mm de snoerloze vrijheid bij het werken”, wordt de machine omschreven. Voor een groter werkspectrum wordt de machine op netstroom HO 26-82 aangeraden die een 620 Watt motor en een maximale schaafdiepte van 2,6 mm heeft. “Beide schaafmachines bieden een maximale sponningdiepte van 9 mm en een schaafbreedte van 82 mm breed.”

Compact en licht

Kracht is belangrijk bij zulke klussen, maar het moet wel compact en licht zijn. De nieuwe modellen die Metabo momenteel op de markt brengt zijn volgens de producent goed te gebruiken voor flexibel werk. “De bediening van de machines is eenvoudig en garandeert een precies werkresultaat: de schaaf- en sponningdiepte kan met behulp van een draaiknop traploos worden ingesteld, een parallelgeleider zorgt bovendien voor een nauwkeurige geleiding langs het werkstuk en in de rechte hoek.” De schaafzool is gemaakt van hoogwaardig aluminium persgietwerk en is uitgerust met V-groef wat gestuurd en eenvoudig afschuinen mogelijk maakt. Om oppervlakten niet te beschadigen, heeft de nieuwe machine een speciale beugel en daarnaast hebben de schaafmachine een robuuste omkeerbare HM-schaafbeitel.

Spaanders en stof

Om bescherming te bieden tegen spaanders en stof en om de werkplaats schoon te houden, zijn er verschillende oplossingen bedacht. Zo kan de haakse spaanuitwerpadapter worden gebruikt die de spaanders gecontroleerd naar beneden afvoert. “De textielen stofzak neemt de spaanders die ontstaan rechtstreeks op en is de optimale oplossing, wanneer de gebruiker zo mobiel mogelijk wil zijn – bijvoorbeeld bij timmerwerk op het dak.” Wanneer er een stofzuiger wordt aangesloten, zal het schoonste resultaat worden geboekt.  

Flexibiliteit van stroom

Niet altijd is er een stopcontact in de buurt. Een combinatie met een accu en een stofzak moet de gebruiker maximale mobiliteit bieden. “Dankzij de krachtige LiHD-accu-technologie van Metabo hoeft u daarbij echter niet af te zien van kracht en uithoudingsvermogen”, legt Metabo uit. Zo biedt een 4.0 Ah accu-pack een oplossing voor kleinere schaafwerkzaamheden. 

Ook interessant