Beursnieuws BouwBeurs R&D: Gezond bouwen gaat verder dan een rekenmethode Bron: Jaarbeurs, Beeld: Shutterstock

Een diepe bewustwording van wat het betekent om de hele dag binnen te zitten, dat is de boodschap van VELUX als themasponsor van dag over ‘Ontwerpen met Licht & Lucht’ tijdens BouwBeurs R&D, op woensdag 6 februari. Het bedrijf voert campagne onder de titel Indoor Generation. "Op de BouwBeurs willen we iets teweegbrengen."

Aan het woord is Marthijn Reekers, architect en werkzaam bij VELUX: “Als we het grootste deel van onze tijd binnen zitten, dan is het wel essentieel dat er een gezond binnenklimaat is.” Tijdens de themadag gaat het vooral om inspirerende verhalen en projecten. “We hebben een fantastisch programma met mensen die allemaal op hun manier bijdragen aan gezonde gebouwen.”

Waar zijn we mee bezig?

“Daglicht en frisse lucht zijn essentieel voor de gezondheid van alle mensen. Onderzoek toont aan dat we bijna 90% van onze tijd in gebouwen doorbrengen. Ga je eigen dagelijkse routine maar eens na Dan beef je hoe belangrijk een goed binnenklimaat voor je is! Met de campagne Indoor Generation wil VELUX een bewustwording creëren. Kort gezegd: ‘Waar zijn we mee bezig? En wat kunnen we eraan doen?’ De jongste generatie groeit goeddeels in gebouwen op. Je kunt campagnes bedenken om ze naar buiten te sturen, dat is geweldig, maar de realiteit is anders. Daarom is het zo belangrijk om ook gezonde gebouwen te maken.”

Gebouwen met een heldere boodschap

“In de afgelopen decennia zijn we steeds meer naar binnen gegaan. Tegelijkertijd werden de gebouwen dieper, de raamoppervlakken kleiner en werden steeds meer installaties ingezet om het binnenklimaat te reguleren. We kregen te maken met het sick building syndrome en lieten ons steeds meer regeren door apparaten om te voldoen aan de technische eisen voor gebouwen. Je ziet nu een ommekeer: het thema gezondheid leeft en steeds meer mensen openen hun ogen voor andere oplossingen, soms zelfs teruggrijpend op concepten uit het verleden. Denk aan de openluchtscholen en sanatoria die in de vorige eeuw zijn gebouwd. Dat waren gebouwen met een heldere boodschap: frisse lucht en daglicht dragen bij aan de gezondheid van jong en oud. Af en toe een raam open zetten is een goed idee.”

Onderzoek en draagvlak

“Langdurig geen daglicht ervaren is slecht voor de gezondheid, dat is inmiddels wel bewezen. Daglicht is essentieel: het stuurt je bioritme aan. Schone lucht is van grote betekenis voor je welbevinden. VELUX doet veel onderzoek naar de invloed van het binnenklimaat op de mens. We participeren ook in samenwerkingsverbanden als Active House en Dutch Daylight. Jaarlijks wordt de Healthy Homes Barometer gemaakt: een grootschalig onderzoek onder Europeanen over wonen in de breedste zin. Daarbij organiseert VELUX de Healthy Buildings Day in Brussel, waarbij het onderzoek wordt gepresenteerd aan stakeholders en de politiek. Veel regelgeving en overheidsambities voor de bouw zijn momenteel alleen energie-of CO2 gedreven. Dan mis je toch een aantal belangrijke factoren om een gezond binnenmilieu te maken. Dat moet ook bij overheden duidelijk zijn.”

Rekenmethodieken zeggen niets over de kwaliteit van wonen

“Iedereen in de bouwkolom kan een bijdrage leveren aan een gezonder binnenklimaat. Maar het begint ermee dat in het ontwerpproces voldoende aandacht wordt gegeven aan daglicht en frisse lucht. Dat klinkt heel logisch, maar blijkt in de praktijk vaak best lastig te realiseren. Gezondheid, welzijn en welbevinden zijn geen verplichte onderdelen in een ontwerpproces. We zijn verzand in rekenmethodieken die niets zeggen over de kwaliteit van wonen en werken: een probleem dat we zelf hebben gecreëerd. Onderdeel van de campagne Indoor Generation is dat VELUX architecten en adviseurs uitdaagt om verder te kijken dan epc, BENG en andere rekensommen alleen.”

Bewustwording en gezond verstand

“VELUX is maar een schakel op weg naar een gezonder binnenklimaat in gebouwen. Op de BouwBeurs willen we iets teweegbrengen. Natuurlijk laten we ook producten en innovaties zien die kunnen bijdragen aan een gezonder binnenklimaat: ons aandeel in het brengen van daglicht en frisse lucht in gebouwen. Maar het gaat ons in 1e instantie om de bewustwording bij de bezoekers van BouwBeurs, over het belang van nadenken over gezonde gebouwen. Tijdens de themadag worden bevlogen verhalen verteld over inspirerende ontwerpen. Zodat de bezoeker kan ontdekken wat zijn of haar bijdrage kan zijn. Vaak is die bijdrage - hoe afgezaagd dat ook mag klinken - een kwestie van het gebruiken van je gezonde verstand.”

Marthijn Reekers is architect bij VELUX Nederland. VELUX staat tijdens BouwBeurs 2019 met een stand in Hal 9 en is themasponsor van de themadag ‘Ontwerpen met Licht & Lucht’ op woensdag 6 februari.

Kijk  hier voor het volledige programma van de themadag.

Ook interessant