Luchtverwarmers op waterstofgas op komst Bron: Mark Climate Systems

Veel bedrijven zetten hun R&D afdelingen momenteel in voor onderzoek naar nieuwe oplossingen om een bijdragen te leveren aan de energietransitie. Mark Climate Technology is bezig met de ontwikkeling van luchtverwarmers op waterstofgas. Het bedrijf verwacht het product dit jaar nog op de markt te brengen.

De energietransitie is hot. De meeste energie die we momenteel gebruiken is afkomstig van fossiele brandstoffen. Het winnen hiervan zorgt voor veel schade aan natuur en milieu. De omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame energie moet ervoor zorgen dat de klimaatverandering zoveel mogelijk wordt afgeremd.

Waterstofgas

In het streven om de komende jaren honderdduizenden gebouwen van aardgas af te koppelen, zal waterstofgas een waardevolle bijdrage leveren. Ook Mark Climate Technology houdt zich hiermee bezig. Momenteel richt het Veendamse bedrijf zich op de ontwikkeling van luchtverwarmers op waterstofgas. Uit onderzoek is gebleken dat het Nederlandse gasnetwerk ook geschikt is voor waterstof. Met een ongekend dicht Nederlands netwerk biedt dit enorme mogelijkheden voor de toekomst. Luchtverwarmers op waterstofgas staan echter nog in de kinderschoenen.

100% CO2 neutraal

Recent is Mark Climate Technology begonnen met de eerste testen. De verbrandingseigenschappen van waterstof verschillen enorm met dat van het bekende aardgas. Zo is o.a. de verbrandingssnelheid van waterstof veel hoger. De R&D afdeling onderzoekt dit en zorgt voor de benodigde aanpassingen. De verwachting is om dit jaar de eerste Mark GS+ luchtverwarmers op waterstofgas te kunnen uitleveren. Aangezien de toestellen 100% CO2 neutraal zijn en geen uitstoot realiseren, zijn ze een belangrijk onderdeel van de energietransitie.

Ook interessant