Verwaarloosd rijksmonument omgetoverd tot duurzaam, luxueus droomhuis Tekst en foto: DUCO

In hartje Deventer treffen we het voormalige Sallandse bankkantoor aan. Het rijksmonument in de Hofstraat stond er enkele jaren verwaarloosd bij. Twee jaar geleden liet interieurarchitect Carlos van Dijk zijn oog vallen op dit historische pand. Hij en zijn vrouw Thea waren op slag verliefd en toverden dit rijksmonument om tot een waar pareltje. Op de bovenverdieping werd de kale zolderruimte omgebouwd tot een luxueus appartement mét aandacht voor een gezond binnenklimaat.

Rijksmonument

“Dit bouwwerk heeft nog nooit een woonfunctie gekend”, vertelt Witteveen. “De mogelijkheid om dit appartement om te vormen tot een warm thuis op een schitterende locatie is voor ons subliem. Het gebouw werd erkend als Rijksmonument, dit betekent dat we toch aan enige restricties gebonden waren. We hebben overal voor dubbele beglazing gekozen, met uitzondering van enkele kozijnen waar we hoogwaardig monumentenglas moesten toepassen. We werkten in nauw overleg samen met Monumentenzorg en brachten het pand zoveel mogelijk in originele staat terug.” Bekijk de video onderaan dit artikel voor een rondleiding in dit prachtige pand.

Future proof appartement

Boven in het appartement valt de huiselijke gezelligheid op. “We hebben een sterke voorkeur voor natuurlijke warme materialen zoals red cedar, ayous hout en linoleum”, vertelt van Dijk. “We gaan ook bewust om met energie. Ons appartement is klaar voor de toekomst. Dit gebouw heeft geen gas, maar stadsverwarming. We kozen voor het ventilatiesysteem DucoBox Energy in combinatie met doorgedreven isolatie. We gingen op zoek naar toe- en afvoerventielen die quasi onzichtbaar zijn in de ruimte en kwamen bij de DucoVent Design ventielen uit. Deze ventielen zijn subtiel vormgegeven en zijn geschikt voor plafond- en muurmontage. Omdat ons appartement zich in de nok van het dak bevindt, is dit de ideale oplossing.”

Keuze voor balansventilatie

Edwin Spijker, rayonmanager Installatie bij Duco, vertelt: “Bij moderne appartementen zoals dat van Carlos en Thea wordt steeds meer aandacht besteed aan luchtdicht isoleren. Besparen op de energiefactuur kan pas effectief wanneer de woning luchtdicht is geïsoleerd. De verse lucht moet alleen wel ergens vandaan komen en het liefst niet via ongecontroleerde luchtstromen: deze luchtstromen zorgen voor warmteverliezen. Door de aan- en afvoer van verse lucht volledig te controleren met het balansventilatiesysteem, voorkom je energieverliezen en benut je de aanwezige warmte zo goed mogelijk.”

Stilste WTW-unit van Europa

“Door de DucoBox Energy met slimme vraagsturing op basis van COen vocht te voorzien, wordt een optimaal energetisch rendement bereikt”, gaat Spijker verder. “Het systeem volgt de bewegingen van de bewoner in de woning en zal hierdoor automatisch via sensoren bepalen op welk moment er geventileerd moet worden. Ook aan het akoestische comfort voor de bewoner is gedacht. Onafhankelijke tests tonen aan dat het geluidsvermogen aan de toevoerzijde zo laag is dat de DucoBox Energy als de stilste WTW-unit van Europa kan worden beschouwd (55 dB bij 325 m³/u). Dankzij de implementatie van het ventilatiesysteem zijn een comfortabel binnenklimaat en bewonerscomfort voor Carlos en Thea meer dan ooit gegarandeerd.”

Ook interessant