2017 is hét jaar om een zonneboiler, warmtepomp of pelletkachel aan te schaffen

​De aanschaf van zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels is dit jaar extra voordelig. De overheid wil burgers en ondernemers stimuleren om duurzame energie op te wekken met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

In totaal is in 2017 €70 miljoen beschikbaar gesteld voor de subsidies. De basis- en correctiebedragen zijn voor iedere toepassing anders. Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid en in het document ‘Openstelling van de SDE in 2017’.

Voor welke technieken wordt een subsidie uitgegeven?

De volgende diagrammen tonen een schatting van de budgetclaim die eind november 2016 gemaakt is, uitgesplitst naar doelgroep en techniek.

Warmtepomp
In 2016 is vooral van de subsidie gebruik gemaakt voor de aanschaf van warmtepompen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Deze warmte wordt geschikt gemaakt voor het verwarmen van ruimtes of water. In bestaande woningen wordt volgens de Rijksoverheid vaak gebruik gemaakt van hybride warmtepompen, die gecombineerd worden met CV-ketels.

De Rijksoverheid schrijft dat een hybride warmtepomp bij een gemiddeld huishouden een energiebesparing tussen de €200 en €300 per jaar oplevert, en tussen de €5000 en €7000 kost. Afhankelijk voor het type warmtepomp, kan een huishouden tot €1500 subsidie aanvragen.

Zonneboiler
Een zonneboiler, waarmee zonlicht omgezet wordt naar warmte voor het verwarmen van ruimtes of water, levert voor een gemiddeld huishouden een energiebesparing op van rond de €130 per jaar. Een zonneboiler kost tussen de €2000 en €5000. Gemiddeld kan men een subsidie van €650 aanvragen, dat is afhankelijk van het type zonneboiler.

Pelletkachel
Pelletkachels zijn vooral bij particulieren populair. Een woning wordt verwamd door de verbranding van houtpellets van samengeperst houtafval. De kachel lijkt qua uiterlijk op een houtkachel, maar is veel energiezuiniger. Een pelletkachel levert volgens Rijksoverheid een een besparing op de energierekening op van rond de €490 per jaar en kost gemiddeld €4000. Er is een subsidie aan te vragen van €500. Hier komt nog eens €50 per kilowatt bovenop bij pelletkachels met een vermogen boven de 10 kilowatt.

Stimulering Duurzame Energieproductie

De Investeringssubsidie Duurzame Energie is een onderdeel van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) van het ministerie van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering. Het aanvragen van de subsidie kan het hele jaar. Particulieren kunnen dit doen tot zes maanden na de installatie van het apparaat. Zakelijke aanvragers moeten de subsidie aanvragen voor ze de aankoopverplichting aangaan. De aanvragen worden door RVO behandeld op volgorde van binnenkomst.

Woningeigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis kunnen natuurlijk ook nog steeds een beroep doen op het Nationaal Energiebespaarfonds. Hierbij kan een lening worden afgesloten om bijvoorbeeld de aanschaf van hoogrendementsglas, dakisolatie of zonnepanelen te financieren.


Infographics: Rijksoverheid

Ook interessant