​‘Rendement van zonneboiler is veel hoger dan zonnepanelen’

“Een zonneboiler met thermische zonnecollectoren vormt de beste oplossing om te profiteren van de gratis energie van de zon”, dat stelt het Vlaamse Belsolar. Volgens hen is een zonneboiler voor de Belgen een ‘veel betere investering’ dan pv-panelen.

Belsolar is de sectorassociatie van fabrikanten en verdelers van zonneboilers. Het is dan ook logisch dat de partij vindt dat mensen die een elektrische boiler bezitten deze beter kunnen vervangen voor een zonneboiler dan te kiezen voor zonnepanelen. Belsolar onderschrijft deze mening met een voorbeeld:

“Neem een gezin van 3 à 4 personen die in hun woning over een elektrische boiler voor het sanitair warm water beschikken. Samen verbruiken de gezinsleden zo’n 200 liter water per dag aan 45 °C. Op jaarbasis zal het stroomverbruik van die boiler voor de opwarming van het water ± 3.000 kWh bedragen. Daar bovenop komt een verlies van ongeveer 800 kWh per jaar door de minder goede isolatie. In totaal verbruik je dus 3.800 kWh per jaar, alleen al voor je sanitair warm water. Aan een gemiddelde prijs van 0.25 euro per kWh kost warm water je bijgevolg 950 euro per jaar.”

Je kan dat bedrag doen dalen door gebruik te maken van zonne-energie om je water te verwarmen. Dan stelt zich de vraag hoe je dat best doet: door middel van fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken, of door het water rechtstreeks te verwarmen met een zonneboiler? Belsolar: “Aangezien het om een elektrische boiler gaat, lijkt een pv-installatie de voor de hand liggende keuze. Maar het is zeker niet de beste keuze.”

Uitgaande van bovenstaande tabel van Belsolar, geldt voor een gelijkwaardige financiële besparing dat de kostprijs van een zonneboiler lager is, de opbrengst beduidend groter, en dat er minder ruimte nodig is op het dak. De terugverdientijd van een zonneboiler ligt dan ook vier jaar onder die van zonnepanelen.

Voor wie al een pv-installatie heeft, stelt Belsolar een andere slimme oplossing voor: buffer je overtollige zonne-energie in een boiler in plaats van in een batterij.

Een verschil met onze zuiderburen is dat daar een subsidie wordt gegeven voor de aanschaf van een zonneboiler, en niet voor zonnepanelen.

Ben jij het eens met Belsolar of vind jij dat zonnepanelen rendabeler zijn?Lees ook: Miljard subsidie voor duurzame energie komend halfjaar al vrij

Ook interessant