Aandacht voor de onderdorpel Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip. Beeld: Shutterstock.com.

Een raam- of deurkozijn heeft nogal wat te lijden van het weer. Van de vier zijden van een kozijn heeft de onderste horizontale balk het het zwaarst te verduren. Tegelijkertijd valt die onderdorpel niet erg op, zeker bij een deur. Wat extra aandacht voor de onderdorpel is dus geen overbodige luxe.

Een deskundige uit de kozijnenwereld zei eens dat de frequentie van onderhoud wordt bepaald door de staat van de onderdorpel. Die heeft namelijk het meest te lijden van de weersomstandigheden. Beschadigde kozijnen verzwakken de constructie, isoleren minder goed en vergroten de kans op inbraak. Het is dus belangrijk dat de onderdorpel in een goede conditie is, en om te controleren of dat nog steeds het geval is. Dat kan een timmer- of een schildersbedrijf doen, maar het zou ook op de checklist van aannemers en klussenbedrijven moeten staan. 

Kunststof en aluminium

De onderdorpel is het onderste horizontale gedeelte van een raam- of deurkozijn. Vooral bij een deur heeft deze balk veel te lijden en in de loop van de tijd kan hij zelfs beschadigd raken. Is dat het geval, dan moet de dorpel gerepareerd of vervangen worden. Kozijnen van kunststof en aluminium zijn niet zo gemakkelijk te repareren. Is de onderdorpel daarvan gemaakt, dan is vervanging meestal nodig.

Hout 

Een houten onderdorpel is goed te herstellen, als hij tenminste in niet al te slechte staat is. Bij hout is rot het grootste gevaar. Daar is altijd een oorzaak voor, meestal begint het met een beschadiging van de lak- of verflaag. Bij veel oude kozijnen sluit de onderdorpel direct aan op de schuin aflopende strip eronder. Als die strip van metaal of kunststof is gemaakt, wordt het een waterslag genoemd. Een strip van steen of beton heet een raamdorpel. Het is belangrijk dat zo’n strook zich onder het kozijn bevindt, zodat regenwater en vuil erlangs kunnen weglopen en niet via de gevel verdwijnen. Ontbreekt het lood tussen de onderdorpel en de raamdorpel/waterslag, dan kan er juist op die plek regenwater blijven staan en dat vergroot de kans op schade. Een klein ‘lek’ geeft vocht vrij spel en dat zal het hout aantasten. Wordt er aan zo’n plekje niets gedaan, dan gaat het van kwaad tot erger. Vocht vreet dan op den duur de hele balk weg. Een klein plekje houtrot kan worden hersteld met houtrotvuller. Als dat direct gedaan wordt, kan het daarmee klaar zijn. Voor een grote aangetaste plek is houtrotvuller geen oplossing. De onderdorpel moet dan worden vervangen. 

Schilderen

Feitelijk hoeft na reparatie alleen het herstelde vlak geschilderd te worden voor de afwerking en de bescherming ervan. Maar met het oog op kleurverschil wordt er meestal voor gekozen om dan maar al het houtwerk aan het pand mee te nemen. Van welk materiaal een onderdorpel ook gemaakt is, onderhoud is altijd zinvol. Twee keer per jaar schoonmaken is een goed begin, bij hout is periodiek schilderen belangrijk. Onderhouden is voordeliger en beter dan repareren, en repareren is beter en goedkoper dan vervangen. Dus kom je ergens om een klus uit te voeren, kijk dan eens naar de onderdorpels van de woning of het pand. Laat de eigenaar weten in welke staat ze zijn, en mocht er actie nodig zijn, adviseer dan om het niet uit te stellen.

Ook interessant